IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прогноза: Инвестициите в имоти в Румъния ще нараснат двойно през 2020 г.

Това ще бъде рекордно равнище за последните шест години, пише консултантска компания

14:56 | 11.02.20 г.
<p>
	Офис сегментът ще бъде най-ликвидният клас имотни активи в северната ни съседка.&nbsp;<em>Снимка: GettyImages.com</em></p>

Офис сегментът ще бъде най-ликвидният клас имотни активи в северната ни съседка. Снимка: GettyImages.com

Обемът от инвестиции в бизнес имоти в Румъния ще нарасне почти двойно през 2020 г. в сравнение с миналата година и ще надхвърли 1,1 млрд. евро спрямо 683 млн. евро през 2019 г., сочи доклад на консултантската компания JLL, цитиран от онлайн изданието Romania-Insider.com.

Компанията е доста сдържана в оценката си за привлечените инвестиции от бизнес имотите в северната ни съседка през миналата година в сравнение с друга консултантската компания, CBRE, която в края на миналия месец съобщи, че те са достигнали 1,06 млрд. евро. Това се е равнявало на ръст от 7% в сравнение с 2018 г.

Офис сегментът ще бъде най-ликвидният клас имотни активи и делът му може да нарасне от 60% на 80% от общия пазар, прогнозира JLL. Хотелският сегмент става все по-активен и компанията очаква значителни сделки с хотели в северната ни съседка.

По отношение на динамиката на цялостния пазар големи обеми от сделки на обща стойност около 700 млн. евро, които е трябвало да бъдат финализирани през миналата година, са били отложени за тази година. Това обяснява както по-слабото представяне през 2019 г., когато пазарът е регистрирал по-ниски обеми от предвижданията, така и очаквания изключителен ръст през 2020 г., пише JLL.

Проектите в етап на финализиране представляват договори, които вече са подписани или са в процес на проучване преди подписването им, показва анализът на компанията.

„Трансакции на обща стойност над 700 млн. евро са в напреднал етап на развитие и обемът за цялата година вероятно ще надхвърли 1,1 млрд. евро. Това би било рекордно равнище за последните шест години“, казва Андрей Вакару, ръководител на отдел „Капиталови пазари“ в румънското подразделение на JLL.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още