IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прогнозите за британския жилищен пазар са най-песимистичните от 20 г. насам

Очакванията са в идните три месеца продажбите на имоти във Великобритания да останат без промяна или да намалеят

12:38 | 17.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Британският жилищен пазар е изправен пред най-песимистичните прогнози от 20 години, като несигурността около Brexit продължава да оказва влияние, съобщават консултантски компании и брокери, цитирани от онлайн изданието propertywire.com.

Първото допитване за жилищния пазар на Кралския институт на лицензираните консултанти в областта на недвижимите имоти (RICS) показва също липса на жилища за продажба, а проблемите с достъпността също засягат пазара.

Като цяло жилищният пазар приключи 2018 г. слабо, като обемите от продажби намаляват, въпреки че някои области във Великобритания отбелязват по-положителна тенденция като Източна Англия, Уелс и Североизточна и Северна Ирландия.

Но очакванията за продажбите във Великобритания в идните три месеца са или да останат без промяна, или да намалеят. Нетният баланс от -28% е най-лошият от началото на воденето на статистика през 1999 г.

Прогнозите за 12-те месеца са малко по-положителни, което показва, че краткосрочният песимизъм е свързан в известна степен с липсата на яснота за това каква ще е формата на напускането на Великобритания на Европейския съюз през март.

По отношение на цените основният индикатор е навлязъл малко по-дълбоко на негативна територия, като е намалял до -19% спрямо -11% през ноември. Това е четвърти пореден месец на спад.

Между отделните области обаче съществуват значителни различия. С изключение на Лондон и Югоизточна Англия цените се очаква или да нараснат, или да се запазят без промяна през 2019 г.

Запитванията от нови купувачи са намалели за пети пореден месец, като нетният баланс достига -17% спрямо -20% през ноември.

Проблеми с предлагането има и на наемния пазар, където обявите от собственици отново намаляват, а спад е отчетен във всички месеци на 2018 г.

„Предвид несигурността за пътя на Brexit, която продължава да доминира дневния ред, не е изненадващо, че въпреки връщането към нормалността около коледните празници интересът на купувачите за закупуване на имот през декември е намалял“, казва Саймън Рубинсън, главен икономист на RICS.

„Това се отразява много ясно и във влошаващите се очаквания за продажбите в краткосрочен план. В по-дългосрочен план донякъде е успокояващо, че трансакциите в цялата страна трябва да се стабилизират след вдигането на мъглата, но тази перспектива изглежда твърде далечна за мнозина от участниците в допитването“, обяснява той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още