IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Програмата за "златни визи" в Гърция има скромен успех

Атина е издала под 1 000 разрешителни за постоянно пребиваване на чужденци от трети държави за малко над две години

09:53 | 08.01.16 г.
Програмата за "златни визи" в Гърция има скромен успех

Докато Португалия развива успешно програмата си за т.нар. “златни визи” – разрешителни за постоянно пребиваване в страната срещу инвестиция в имот или бизнес, гръцкият еквивалент на програмата се оказва не толкова успешен, пише онлайн изданието themovechannel.com.

В периода октомври 2012 – юни 2015 г. Португалия е издала над 6 100 разрешителни за постоянно пребиваване срещу инвестиции от минимум 350 хил. евро в икономиката на страната.

В Латвия, която също изпълнява подобна програма, са издадени над 13 500 разрешителни от 2010 г. насам в замяна на инвестиции от поне 250 хил. евро.

Въпреки че прагът в Гърция е също 250 хил. евро – един от най-ниските, Атина е издала под 1 000 разрешителни за постоянно пребиваване на чужденци от трети държави за малко над две години – от юни 2013 г. до октомври 2015 г.

По-голямата част от визите са за китайски и руски купувачи на имоти, но има и инвеститори от Обединените арабски емирства, Египет, Украйна и САЩ.

В някои от случаите обаче молби за постоянно пребиваване са подадени от инвеститори, които вече са придобили имот, т.е. схемата вероятно не е била стимул за осъществяването на сделка.

Скормният успех на гръцката програма за крупни инвеститори може да се обясни с фискалните проблеми на страната и опасенията около членството й в еврозоната, макроикономическия климат и капиталовия контрол.

Докато 2015 г. беше доста положителна за пазарите на имоти в Европа, в Гърция преобладаваха съмненията заради бъдещето на страната в рамките на еврозоната и надвисналата опасност над правителството.

Все пак активността на купувачите е останала сравнително стабилна през миналата година, показват данните на портала за имоти. През третото тримесечие запитванията се увеличават на фона на успокоението около политическите вълнения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:36 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още