Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Програмата "златна виза" - златен билет за инвестициите в жилищни имоти?

Португалия е привлякла инвестиции на стойност 4,25 млрд. евро след обявяването на програмата

Програмата "златна виза" - златен билет за инвестициите в жилищни имоти?

Снимка: Архив Ройтерс

Все повече страни привличат чуждестранни купувачи на имоти с предложение за местожителство, но това далеч не е универсалното решение за стимулиране на директните инвестиции в имоти, пише консултантската компания JLL.

Смята се, че Португалия е набрала приблизително 4,25 млрд. евро като преки чуждестранни инвестиции след обявяването на програмата си „златна виза“ през 2013 г. Миналата година Италия създаде собствена програма „златна виза“, но тя е насочена и към предприемачите и цели да ги насърчи да инвестират и създават бизнес, а не само към пенсионираните чуждестранни собственици на жилища, които не са никак малко в страната.

Въпреки че Европейската комисия призова за затягане на контрола върху „златните визи“, Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Египет започнаха да предлагат местожителство на заможни купувачи на жилища макар и със съвсем различни условия за предоставянето им.

Пристигането на чуждестранен капитал е „сигурен начин да стимулираме жилищния пазар“, казва Хабиба Мостафа, изследовател в египетския клон на JLL. “Предлагането на виза носи ползи за икономиката в краткосрочен план“, допълва тя.

"Пазарът на жилищни имоти е основният двигател на дубайската икономика през последните 20 години. Но в последно време свръхпредлагането засегна пазара“, казва ръководителят на отдел Изследвания за Близкия изток и Северна Африка в JLL Крейг Плъмб.

„Използването на предложението за местожителство само по себе си няма да разреши този проблем, но е осезаем начин за създаване на нови източници на търсене“, допълва

Усилията на Обединените арабски емирства (ОАЕ) са отклонение от политиката му „няма работа=няма виза“, въпреки че според Плъмб правилата за жилищния пазар са донякъде ограничаващи. ОАЕ традиционно предоставя до двегодишни визи за минимална инвестиция от 1 млн. дирхама (273 хил. долара). През 2018 г. бяха въведени други нови категории визи за инвеститори и пенсионери, но и двете в момента изискват още по-високи нива на инвестиции.

„Не всички чуждестранни купувачи ще могат да се възползват от това. Последиците за момента са ограничени, но това може да се промени с времето“, казва Плъмб.

Стимулиране на местните имотни пазари

Решението на Египет за предлагане на визи на чужденци в замяна на инвестиции в жилищни имоти е част от усилията за поправяне на щетите за икономиката след строгите икономии, придружаващи пакета от заеми на стойност 12 млрд. долара, предоставен от Международния валутен фонд (МВФ) през 2016 г.

Решението на Египет слага край на правилото за натурализация, изискващо лицата да са живели в страната десет последователни години. Предвижда се предоставянето на три- и петгодишни разрешителни за пребиваване при покупка на имоти на стойност съответно 200 хил. и 400 хил. долара, а едногодишната виза срещу минимална инвестиция от 100 хил. долара предлага по-ниска бариера за навлизане на пазара, отколкото прага в ОАЕ.

Още по темата

Смекчаването на правилата от Египет може да върне в играта крайбрежните райони на страната, които вече са популярни сред германските и италианските летовници, казва Мостафа.

„Ние сме туристическа икономика и определено има търсене на жилища край морето. Преходът от летуване към по-дългосрочно пребиваване може да е бърз, ако се приложат точните стимули. Но египетското правителство е наясно с привлекателността на страната си и ще бъде предпазливо", казва Мостафа.

„Някои райони с естествена красота се нуждаят от защита. Така че възможността за закупуване на земя в защитени пустинни области е немислимо“, категорична е тя.

Дългогодишни традиции в Европа

Граждани на страни, които не членуват в Европейския съюз, продължават да търсят начин за навлизане в Европа.

В случая с Португалия, например, в последните години в страната пристигнаха голям брой южноафрикански инвеститори. Миналата година в страната са живели граждани на 45 страни, сочат данни на JLL.

Но има и противоречиви моменти. В последните месеци политическите дебати в страната се засилиха на фона на ръста на жилищния пазар и дори се говори за замразяване на програмата „златна виза“ по подобие на временната пауза, въведена от страната през 2015 г. Програмата е имала положителни последици, но в момента жилищният пазар е в по-добра позиция, отколкото беше в началото, казва Мария Емпис, директор на отдел „Изследвания“ в JLL Португалия.

„Има усещане, че пазарът вече не трябва да разчита на програмата. Но тя със сигурност повиши глобалната популярност на португалския жилищен пазар“, отбелязва Емпис.

В дългосрочен план много други страни, които планират да въведат собствени програми „златна виза“, чакат да видят как ще се развие опитът на Португалия, Египет и ОАЕ. 

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (10)

2
 
4
 
10
ABBA до: Sakamano
преди 3 месеца
Напротив.
Но НАТОотстъпник, това да!
6
 
4
 
9
преди 3 месеца
Във всеки путинoфил се крие един родooтcтъпник.
4
 
4
 
8
преди 3 месеца
Във всеки русофоб дреме един малък или голям туркофил.
Геополитика - нищо лично.
8
 
4
 
7
Sakamano до: ABBA
преди 3 месеца
Националните предатели се познават по снимките на акаунтите си.
3
 
10
 
6
ABBA до: Sakamano
преди 3 месеца
"А парите не миришат, както беше казал онзи римски император. "

Но националните предатели - винаги!

Още от По света
Airbnb предлага обиколки на централата си срещу 24 долара