Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Просрочията по ипотечни кредити в САЩ са достигнали 9-годишен връх през май

Анализатори на жилищния пазар отвъд океана не очакват спад на цените заради коронавируса

Просрочията по ипотечни кредити в САЩ са достигнали 9-годишен връх през май

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Просрочията по ипотечни кредити в САЩ са нараснали през май до най-високото си ниво от ноември 2011 г., тъй като отражението на пандемията върху личните финанси се е задълбочило, предава Bloomberg.

Броят на заемателите със закъснение на плащанията от над 30 дни е набъбнал до 4,3 млн., което е ръст със 723 хил. спрямо предходния месец, сочат данни на компанията Black Knight. Над 8% от всички американски ипотечни кредити са с просрочие в плащанията.

Увеличението на просрочията е било по-малко в сравнение със скока от 1,6 млн. през април, когато икономиката в цялата страна беше блокирана. Въпреки това пътят напред е помрачен от разпространението на коронавируса, несигурността около повторното отваряне на бизнеса и наближаващия край на помощите, които позволиха на безработните собственици на жилища да избегнат просрочие.

Около 20,5 млн. американци са подали заявления за удължаване на помощите при безработица през първата седмица на юни, сочат данни на министерството на труда.

Още по темата

В броя на просрочията влизат собственици на жилища, които са пропуснали плащания в рамките на споразумения за ипотечна ваканция, които позволяват пропускане на плащания през първите шест месеца без наказание. Много от заемателите първоначално са направили плащания, въпреки че са отговаряли на критериите за освобождаване, но делът им намалява на фона на задаващата се криза.

Само 15% от собствениците на жилища с ипотечна ваканция са направили плащания към 15 юни, което е спад спрямо 28% през май и 46% през април.

Най-голям е делът на просрочията през май в щата Мисисипи, следван от Луизиана, Ню Йорк, Ню Джърси и Флорида.

Делът на просрочията в Ню Йорк е нараснал до 11,3%. За сравнение те са достигнали исторически връх от 13,9% през декември 2012 г. В Ню Джърси ипотечните кредити с просрочия са 11% от общия обем спрямо връхната точка от 16,8% през декември 2012 г. Във Флорида делът им е нараснал до 10,5%, а предишният връх от 25,4% е достигнат през януари 2010 г.

Същевременно според допитване на Ройтерс цените на жилищата в САЩ няма да се впишат в настоящото забавяне на икономиката и ще излязат невредими от бурята благодарение на ниските лихви по ипотечните кредити и ограниченото предлагане. Според допитването ръстът на цените на жилищата ще изпревари повишението на цените на потребителските стоки през тази и следващата година.

Американският жилищен пазар, който беше в епицентъра на предходната финансова криза, довела до рецесия на световната икономика, се очаква да остане светъл лъч на фона на рязкото забавяне заради икономическите щети, причинени от коронавирусната пандемия.
     
Според допитването, проведено между 9 и 19 юни сред над 40 жилищни стратези, цените на жилищата в САЩ ще нараснат с 3% през тази и следващата година.

Преди три месеца очакванията бяха за скок от съответно 3,4% и 3,2%, така че прогнозите остават забележително стабилни на фона на най-тежкия удар върху икономиката в историята и ръста на безработицата до невиждани нива от Голямата депресия насам.

„Търсенето на жилища се завръща по драматичен начин, като компании за жилищно строителство на всички пазари в страната съобщават за възобновяване на търсенето през май и юни“, казва Брад Хънтър, управляващ директор в консултантската компания RCLCO. „Намаляването на цените ще бъде ограничено предимно до по-ниските сегменти на пазара“, смята той.

Прогнозите, които надвишават очакванията за инфлацията – Федералният резерв предвижда ръст на потребителските цени с 0,8% през тази година и с 1,6% догодина, се случват на фона на рекордно ниските лихви и продължаващия недостиг на предлагане на жилища.

Над 60% от анализаторите, 21 от 34, смятат, че възобновяването на дейността на жилищния пазар в САЩ до нивата преди коронавируса ще бъде постепенно. Осем са на мнение, че възстановяването ще е бързо, двама са казали, че то вече е започнало, а останалите трима смятат, че ще е бавно и продължително.

Освен слабата активност основната заплаха за американския жилищен пазар е безработицата, която скочи от рекордно дъно до рекорден връх само за няколко месеца.

Близо три четвърти от анкетираните, 25 от 34, твърдят, че високата безработица, която в момента е на ниво от 13,3%, е най-голямото препятствие за пазара през идната година. Шестима са посочили липсата на предлагане на достъпни жилища, а трима – строгите политики за кредитиране.

„Единственият фактор, който реално ще подкрепи жилищния пазар, ще бъдат ниските лихви по ипотечните кредити. Но отново не смятам, че това ще компенсира високата безработица и относително слабото доверие на потребителите“, казва Сал Гуатиери, старши икономист в BMO Capital Markets.

„Диспропорционален брой работни места бяха загубени в сектори с по-ниско заплащане..., така че не трябва да очакваме цените на жилищата да намалеят колкото по време на Голямата депресия“, допълва Гуатиери. Според него безработните не са собственици на съществуващи жилища и не са се стремели да закупят жилище преди пандемията.

„Очакваме много по-умерен спад на цените на жилищата, защото макар търсенето да остава относително слабо, предлагането също е слабо“, казва Гуатиери.

Дори в най-лошия сценарий цените на жилищата се очаква да намалеят само с 1,2% тази година и с 1% през 2021 г.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Нарастващите ограничения за имотите в Китай показват новия приоритет на Си Дзинпин