IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Просрочията по секюритизирани кредити за бизнес имоти в САЩ се утрояват през май

Инвеститорите в ценни книжа, обезпечени с имотни кредити на стойност 1,3 трлн. долара, се опасяват, че най-лошото тепърва предстои

14:52 | 03.06.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Johannes Berg/Bloomberg</em></p>

Снимка: Johannes Berg/Bloomberg

Делът на просрочените секюритизирани кредити за бизнес имоти в САЩ е нараснал над три пъти миналия месец, което е признак за задълбочаваща се криза на пазара на облигации, обезпечени с ипотечните кредите, оценяван на 1,3 трлн. долара, предава Financial Times.

Просрочията по секюритизирани кредити за бизнес имоти са се увеличили от 2,3% през април на 7,4% през май, съобщава компанията за данни Trepp. Кредитополучателите се смятат за нарушители, когато не направят плащане в рамките на 30 дни.

Други 8,6% от ипотечните кредити влизат в 30-дневния гратисен период след пропускане на плащане.

Резкият ръст на просрочията е знак за нарастващия натиск при секюритизираните кредити за бизнес имоти, където кредитополучателите са притиснати от наложените блокади за ограничаване на разпространението на коронавируса. Забраната за пътувания и мерките за социално дистанциране понижиха приходите на хотели и търговци на дребно. Корпоративните фалити накараха заематели да спрат плащания по договори за наем, а натискът върху потребителите доведе до повсеместни искания за отлагане на плащания на наеми за апартаменти.

“Всички са притаили дъх в очакване да разберат какво ще се случи“, казва Гюнтер Зеегер, портфолио мениджър в  PineBridge Investments.

Сега вниманието на инвеститорите е насочено към данните за плащанията за юни, когато неплатените от април заеми ще достигнат просрочие от 60 дни и може да се стигне до по-сериозни последици. Заемите може да бъдат предоговорени, което ще доведе до загуби за инвеститорите в секюритизирани кредити за бизнес имоти или имотите може да бъдат конфискувани и продадени.

“Ако икономиката се отвори и кредитополучателите направят плащания, инвеститорите ще си поемат малко дъх. Би било притеснително, ако те пропуснат трето поредно плащане“, казва Зеегер.

Най-голям ръст на неплатените ипотечни кредити е регистриран при хотелите и обектите за търговия на дребно като търговските центрове.

Над 19 на сто от секюритизираните кредити за бизнес имоти в двата сектора са били с просрочие през май, което е ръст спрямо 2,7% през април. Други 15,6% от заемите са с изоставащи плащания, но просрочието е по-малко от 30 дни, сочат данните на Trepp.

В категорията на търговията на дребно цифрите са съответно 3,7% през април и 10,3% през май. Други 13,4% от заемите са в гратисните си периоди.

“Търговските обекти и хотелите продължават да будят най-голямо притеснение. Наблюдавахме силен ръст на просрочията през май и очакваме още просрочия през юни“, коментира Манус Кланси, ръководител на изследванията в Trepp.

Пазарните цени отразяват бързото влошаване на качеството на кредитите на фона на коронавирусната пандемия. Транш от секюритизирани кредити за бизнес имоти с рейтинг ВВВ от 2018 г., сключен от Deutsche Bank, 19% от който е свързан с места за настаняване, се е търгувал при над 94 цента за долар в началото на март, след което е намалял до 56 цента.

Друга сделка на Citigroup, сключена през 2015 г. и със силна експозиция към търговски обекти, също се е натъкнала на неприятности. Транш с рейтинг ВВВ е поевтинял до 55 цента за долар спрямо 98 цента в началото на май.

“Ще е необходимо известно време преди тенденцията за ръст на просрочията да се обърне“, коментира Дженифър Рипър, ръководител на отдела за секюритизирани кредити за бизнес имоти в Penn Mutual Asset Management в Хоршъм, щата Пенсилвания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още