Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Просрочията по секюритизирани кредити за бизнес имоти в САЩ се утрояват през май

Инвеститорите в ценни книжа, обезпечени с имотни кредити на стойност 1,3 трлн. долара, се опасяват, че най-лошото тепърва предстои

Просрочията по секюритизирани кредити за бизнес имоти в САЩ се утрояват през май

Снимка: Johannes Berg/Bloomberg

Делът на просрочените секюритизирани кредити за бизнес имоти в САЩ е нараснал над три пъти миналия месец, което е признак за задълбочаваща се криза на пазара на облигации, обезпечени с ипотечните кредите, оценяван на 1,3 трлн. долара, предава Financial Times.

Просрочията по секюритизирани кредити за бизнес имоти са се увеличили от 2,3% през април на 7,4% през май, съобщава компанията за данни Trepp. Кредитополучателите се смятат за нарушители, когато не направят плащане в рамките на 30 дни.

Още по темата

Други 8,6% от ипотечните кредити влизат в 30-дневния гратисен период след пропускане на плащане.

Резкият ръст на просрочията е знак за нарастващия натиск при секюритизираните кредити за бизнес имоти, където кредитополучателите са притиснати от наложените блокади за ограничаване на разпространението на коронавируса. Забраната за пътувания и мерките за социално дистанциране понижиха приходите на хотели и търговци на дребно. Корпоративните фалити накараха заематели да спрат плащания по договори за наем, а натискът върху потребителите доведе до повсеместни искания за отлагане на плащания на наеми за апартаменти.

“Всички са притаили дъх в очакване да разберат какво ще се случи“, казва Гюнтер Зеегер, портфолио мениджър в  PineBridge Investments.

Сега вниманието на инвеститорите е насочено към данните за плащанията за юни, когато неплатените от април заеми ще достигнат просрочие от 60 дни и може да се стигне до по-сериозни последици. Заемите може да бъдат предоговорени, което ще доведе до загуби за инвеститорите в секюритизирани кредити за бизнес имоти или имотите може да бъдат конфискувани и продадени.

“Ако икономиката се отвори и кредитополучателите направят плащания, инвеститорите ще си поемат малко дъх. Би било притеснително, ако те пропуснат трето поредно плащане“, казва Зеегер.

Най-голям ръст на неплатените ипотечни кредити е регистриран при хотелите и обектите за търговия на дребно като търговските центрове.

Над 19 на сто от секюритизираните кредити за бизнес имоти в двата сектора са били с просрочие през май, което е ръст спрямо 2,7% през април. Други 15,6% от заемите са с изоставащи плащания, но просрочието е по-малко от 30 дни, сочат данните на Trepp.

В категорията на търговията на дребно цифрите са съответно 3,7% през април и 10,3% през май. Други 13,4% от заемите са в гратисните си периоди.

“Търговските обекти и хотелите продължават да будят най-голямо притеснение. Наблюдавахме силен ръст на просрочията през май и очакваме още просрочия през юни“, коментира Манус Кланси, ръководител на изследванията в Trepp.

Пазарните цени отразяват бързото влошаване на качеството на кредитите на фона на коронавирусната пандемия. Транш от секюритизирани кредити за бизнес имоти с рейтинг ВВВ от 2018 г., сключен от Deutsche Bank, 19% от който е свързан с места за настаняване, се е търгувал при над 94 цента за долар в началото на март, след което е намалял до 56 цента.

Друга сделка на Citigroup, сключена през 2015 г. и със силна експозиция към търговски обекти, също се е натъкнала на неприятности. Транш с рейтинг ВВВ е поевтинял до 55 цента за долар спрямо 98 цента в началото на май.

“Ще е необходимо известно време преди тенденцията за ръст на просрочията да се обърне“, коментира Дженифър Рипър, ръководител на отдела за секюритизирани кредити за бизнес имоти в Penn Mutual Asset Management в Хоршъм, щата Пенсилвания.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Журналистът на Bloomberg TV Bulgaria Христо Николов стана част от Международната федерация за недвижими имоти