Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Първият подводен ресторант в Европа отваря врати в Норвегия

Името му е Under, което означава и "чудо" на норвежки

Първият подводен ресторант в Европа отваря врати в Норвегия

Снимка: Ройтерс

Първият подводен ресторант в Европа ще отвори врати в Норвегия в сряда, като над 7 хил. клиенти са резервирали маса да се хранят сред рибите, съобщава Ройтерс.

Разположен в южния край на Норвегия, ресторантът изглежда като голяма стоманена тръба, потопена отчасти в Северно море. Името му е Under, която означава също „чудо“ на норвежки.

Още по темата
Ресторантът е бил проектиран от норвежкото архитектурно студио Snoehetta, което е проектирало и Операта в Осло, както и Националния мемориален музей „11 септември“ в Ню Йорк.

„Най-вълнуващо е движението през сградата в посока от над водата към под водата... Големият прозорец показва подводното пространство не като аквариум, а като нещо реално“, казва основателят на Snoehetta Киетил Траедал Торсен.

Влизането в Under първоначално е като да пристъпиш в сауна, тъй като дървени дъски покриват горната му част, но осемметрово стълбище води надолу към голямо пространство за хранене, което може да побере около 40 гости, с гигантски прозрачен прозорец с гледка към океана.

Траедал Торсен казва, че структурата може да издържи на много сурово време и е създадена така, че да преживее „вълната на столетието“.

Ресторантът е проектиран така, че да има минимални отражения в стъклената стена, която изпълва помещението с естествена светлина през деня, филтрирана от зеленикавия цвят на водата.

Пълно 18-степенно меню, базирано на местни съставки и морски дарове, може да струва до 3700 крони (430 долара) на човек включително напитките.

“Целта е да накараме 50% от гостите, които се хранят там, да прекарат нощта в хотела... Очакваме около 12 хил. души да се хранят там на вечеря всяка година“, казва Гауте Убощад, един от двамата братя, които притежават ресторанта и близкия хотел.

Under отваря врати в сряда за приятели и роднини на собствениците, а първите гости, които ще плащат за храната, ще могат да го посетят от началото на април.

В света има само няколко подводни ресторанта, главно в тропически води като Малдивите в Индийския океан.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Marriott строи най-високия модулен хотел в света в Манхатън