IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работата от вкъщи не е единствената заплаха за глобалните финансови столици

Brexit откъсва активи и таланти от Лондон, а строгият контрол на Китай намалява привлекателността на Хонконг

08:33 | 18.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

В момент, когато глобалните финансови лидери поглеждат отново тази година към хъбове, които от дълго време са техни домове, те все повече виждат високи разходи и политически хаос, пише Bloomberg.

На фона на бума на работата от вкъщи, предизвикан от пандемията от COVID-19, тези насрещни ветрове заплашват да преначертаят глобалната карта на местата, където се набират и генерират средства. В Ню Йорк Goldman Sachs Group и Moelis & Co. може скоро да видят как ключови компании, генериращи пари, се насочват към Флорида заради високите данъци и разходи в родния им град. Същевременно Brexit откъсва активи и таланти от Лондон, а строгият контрол на Китай подкопава дългогодишната привлекателност на Хонконг.

„Финансовите центрове са под заплаха както никога досега“, коментира Майкъл Мейнели, съосновател на базирания в Лондон институт Z/Yen Group, който съставя индекса „Глобални финансови центрове“. „Градът под най-силен натиск е Хонконг. Ню Йорк има по-голямо икономическо разнообразие, може би по-голямо дори от Лондон. Проблемът му е, че е доста местен“, докато бизнесът в Лондон е по-международен, допълва той.

Докато успешните градове остават успешни чрез постоянно преобразяване – в средата на XX век в Ню Йорк се намира най-оживеното морско пристанище в света, други просто остават назад. Помислете за Флоренция, не само родното място на Ренесанса, но и на съвременната банкова индустрия. През последно време има признаци за ускоряване на разпръсването на работни места във финансовата сфера, особено след  като работата в офиса на пълно работно време може да се превърне в отживелица от времето преди пандемията.

Работодателите очакват работа от вкъщи средно два дни в седмицата, сочи допитване от този месец на Barclays. „Революцията на работата от вкъщи“ се изразява в „структурно намаляване с 10% до 20%“ на търсенето на офиси, като Великобритания е най-засегната, сочи докладът.

Делът на Лондон от инвестициите в недвижими имоти сред най-големите градове в Европа тази година до септември е намалял с повече от 50% спрямо връхната точка от около 40% година преди референдума за Brexit през 2016 г., сочат данни на Real Capital Analytics и Savills. За сметка на това Париж, Берлин и Франкфурт са привлекли по-голям дял. Финансови Финансови

С наближаването на края на преходния период за Brexit на 31 декември, който ще отбележи окончателната раздяла на Великобритания и ЕС, Goldman Sachs и JPMorgan Chase & Co. съобщиха, че над 300 служители на двете банки ще бъдат преместени в градове в континенталната част на Европа. Goldman мести активи на стойност 60 млрд. долара във Франкфурт, а JPMorgan премества около 230 млрд. евро в германския град.

Консултантската компания EY съобщи в доклад миналия месец, че само 10% от големите компании за финансови услуги планират да установят или разширят операциите си във Великобритания през идната година, обезсърчени от несигурността около Brexit и пандемията от COVID-19. Това е спад спрямо 45% през април и вещае проблеми за страната, където във финансовата индустрия работят над 1 млн. души. Тя съставлява около 7% от икономиката и над една десета от всички данъчни приходи.

До момента малцина са тези, които пишат некролози за Лондон или други финансови центрове в света, посочвайки трудната им за копиране комбинация от таланти, ресурси и услуги. Финансови Финансови

Централата на Goldman Sachs в Ню Йорк. Снимка: Bloomberg LP

„Ще продължаваме да се нуждаем от хъбове, тъй като близостта и личните контакти са от голямо значение“, казва Тим Скийт, банкет, който работил в лондонското Сити близо 40 години и консултира Асоциацията на международния капиталов пазар. „Съсредоточаването на умове и финансова мощ е полезно за представляваните от нас компании във високия сегмент, в чиято основа са хората“, допълва той.

Финансовото превъзходство на Ню Йорк е подкопавано от местни конкуренти.

Далас, Атланта, Нешвил, Тенеси, Шарлът и Ралей, Северна Каролина, са сред градовете, които отмъкват компании от дома на Wall Street, казва Марк Уилямс, който консултира компании по планиране на локацията като президент на Strategic Development Group.

Работните места в индустрията на ценните книжа са намалели с около 7% в щата Ню Йорк от 2000 г. насам, докато в цялата страна са нараснали с над 5%, сочат данни на министерството на труда.

„Не смятам, че ще станем свидетели на масово бягство от Ню Йорк или Чикаго, но ще виждаме все повече хора, които го правят“, казва Уилямс.

Goldman Sachs обмисля да създаде база за подразделението си за управление на активи във Флорида, където няма данък върху доходите, а климатът е мек въпреки сезона на ураганите. Пол Сингърс от Elliott Management планира да премести централата си в Уест Палм Бийч от Манхатън.

Други големи инвестиционни компании като Blackstone Group и Citadel на Кен Грифин засилват присъствието си в щата, а главният изпълнителен директор Moelis Кен Моелис заяви миналата седмица, че компанията му ще подкрепи банкерите, които се установят във Флорида, и ще обмисли отварянето или разширяването на офиси извън Ню Йорк на фона на преместването на служители.

Макар че Китай овладя по-цялостно и по-безмилостно COVID-19 от САЩ и Великобритания, Хонконг си има собствени проблеми. Бившата британска колония е хваната в капан между променящите се приоритети на Пекин и свободните пазари на прага на Китай, които дават на града основание за съществуване.

„Финансовите институции в Хонконг се озовават в трудна ситуация. Но вероятно ще има по-засилено внимание върху интегрирането с континенталната част, възползвайки се от по-силния макроикономически растеж на Китай“, казва Бенджамин Куинлан, главен изпълнителен директор на консултантската компания Quinlan & Associates в града.

Смазването тази година от Пекин на демократични лидери и институции в отговор на протестите през 2019 г., които на практика затвориха града, поставя в затруднение финансови компании като HSBC Holdings. Миналата седмица базираната в Лондон банка беше критикувана за замразяването на сметките на бивш продемократичен депутат и на местната църква, която помагаше на протестиращите. Финансови Финансови

Централният бизнес квартал в Хонконг. Снимка: Bloomberg LP

Цените на офисите в централния бизнес квартал в града са намалели с почти 27% през третото тримесечие от началото на годината, сочат данни на консултантската компания CBRE. Свободните площи също са на рекордно равнище в първокласните квартали с 6,9% в централния бизнес квартал през октомври, показват данни на Colliers International.

Статутът на Хонконг е подкопан и от финансовото отваряне на Китай, което издига Шанхай като конкурент. Първичните публични предлагания се увеличиха рязко в Шанхай и Шънджън, докато местни инвестиционни банки в Хонконг бързо губят статута си на основни играчи на континента, заменени от конкуренти в континенталната част на Китай.

Но засега Хонконг остава финансова столица на региона, а трайното присъствие на други глобални хъбове не може да се игнорира.

„Лондон се е справял с инвазия, епидемии от чума и холера и световни войни през вековете и винаги се е възстановявал“, коментира Тони Трейвърс, преподавател по управление в London School of Economics. „Тези градове ще се възстановят. Въпросът е дали това ще се случи след шест месеца, шест или 25 години“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:55 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още