IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Растежът на инвестициите в имоти се забавя през второто тримесечие в Китай

Това предполага, че държавните ограничения за охлаждане на нажежения пазар на имоти започват да дават резултати

13:47 | 17.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Растежът на инвестициите в недвижими имоти в Китай се забавя леко през второто тримесечие спрямо първото, което предполага, че държавните ограничения за охлаждане на нажежения пазар на имоти започват да удрят спекулантите, макар че базисното търсене остава устойчиво, съобщава Ройтерс.

Като част от по-широките усилия за ограничаване на финансовите рискове, произлизащи от натрупването на дълг от финансовата криза през 2009 г., китайските власти въведоха редица охлаждащи мерки през последната година, за да обезвредят жилищния балон. Тези стъпки, насочени към спекулантите в най-големите градове, явно се оказват печеливши.

Растежът на инвестициите в имоти, които като цяло са фокусирани върху жилищата, но включват и търговски и офисни пространства, се е забавил до 8,2% през периода април-юни спрямо предишната година спрямо разширяване от 9,1% през първите три месеца на година, сочат изчисления на Ройтерс въз основа на данни от Националната статистическа служба.

Ръстът на продадената площ имоти също се е забавил до 14,1% през второто тримесечие на годишна база от 19,5% през първите три месеца, показват изчисленията на Ройтерс.

Инвестициите в недвижими имоти са сериозен двигател на икономиката, която засяга над 40 други сектора.

Икономиката на Китай отчита по-бърз от очакванията ръст от 6,9% през второто тримесечие на годишна база, запазвайки се без промяна спрямо първото тримесечие.

Търсенето на купувачите обаче ясно се оказва по-устойчиво от очакванията, което засилва мнението на анализаторите, че е малко вероятно да се стигне до твърдо кацане на пазара на имоти в Китай, каквито опасения съществуват.

„Пазарът на имоти малко се е охладил, но може да няма голяма корекция, не смятаме, че има системи рискове. Не изпитваме същите опасения, както при поставянето на ограниченията през март и април“, казва икономистът на ANZ Бети Уан.

Ръстът на инвестициите в недвижими имоти наистина се ускорява през юни след забавянето си предишния месец. Това предполага, че инвестициите в сектора остават силни, вероятно в резултат на стабилното търсене в по-малките центрове, които не подлежат на стриктните ограничения в по-големите градове.

Растежът се е ускорил до 7,9% през юни на годишна база спрямо 7,3% през май, сочат изчисленията на Ройтерс.

Продажбите на имоти, измерени по площ, са се увеличили с 21,4%, което е над два пъти по-бързо от растежа от 10,2% през май, показват още изчисленията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още