IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Растящите застрахователни разходи - нов удар за собствениците на жилища в САЩ

Ставките за подновяване на застраховки на многофамилните жилищни сгради са се увеличили средно с 33% през миналата година

14:47 | 24.04.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg</em></p>

Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg

Застрахователните премии за жилищни сгради в САЩ растат по-бързо, отколкото тези за бизнес имоти, като свиват допълнително печалбите на собствениците по време на трудния за събирането на наеми период, пише Wall Street Journal.

Ставките за подновяване на застраховки на многофамилни жилищни сгради са нараснали средно с 33% през миналата година спрямо 23 на сто за сектора на недвижимите имоти като цяло, сочат данни на компанията Marsh, която е подразделение на Marsh & McLennan.

Застрахователи очакват ставките да продължат да растат. Глобалните цени на застраховането може да скочат по-бързо през 2020 г., ако коронавирусната пандемия доведе до голям брой застрахователни искове в света.

„Трудно е да се предположи, че събитията около COVID-19 няма да допринесат за ескалация на цените през идните няколко тримесечия“, казва Брет Холмгрен, директор на консултантската компания Robert M. Currey & Associates, която помага на имотни компании да управляват рисковете си. „Това със сигурност няма да помогне“, допълва той.

Някои застрахователни компании са се отказали да продават застраховка на собственици на апартаменти през 2019 г., а отслабването на конкуренцията също е допринесло за скока на премиите, казва Марк Рейснър, управляващ директор на отдела за многофамилни жилищни сгради в Marsh.

Собственици на апартаменти са изправени пред по-високи застрахователни премии, тъй като изпитват последиците от растящата безработица по време на пандемията и повсеместните указания към хората да си останат вкъщи. От средата на март насам около 13% от американските служители са потърсили помощ при безработица. Около 16 на сто от американските наематели не са платили наема си до 12 април, сочат данни на Националния съвет за многофамилни жилищни сгради. Мнозина очакват цифрите да са по-високи през май.

Скокът на застрахователните разходи е изненада за много собственици на апартаменти, които години наред разчитаха на предсказуеми премии. „Мисля, че клиентите свикнаха много с подновяването на застраховките и всяка година застрахователните премии са или последователни, или намаляват“, казва Рейснър.

Дори собственици на имоти, чиито застрахователни премии са нараснали с доста под средното ниво от 33%, казват, че изпитват затруднения.

„Стандартите в индустрията са за ръст от 2% до 3%“, казва Рафаел Манделбаум, собственик от района на Ню Йорк, чиито застрахователни премии са нараснали със 7% тази година. „Така че 7 на сто е голям скок“, допълва той.

Застрахователната история играе основна роля за разликата в нарастването на премиите при отделните собственици, казва Рейснър. От значение са също географските фактори при портфейли, изложени на по-голям риск от природни бедствия.

Но някои собственици на имоти съобщават за големи колебания в премиите, въпреки че не са правили нови застрахователни искове през последните години.

Jones Street Investment Partners, която притежава около 3500 апартамента в североизточните щати, плаща с 50% повече за застраховката на имотите си тази година в сравнение с миналата година, казва главният й изпълнителен директор Мат Фрейзър. Компанията не е подавала никакви искове за застраховка на имуществото миналата година, допълва той. Застраховката вече е била третото по големина разходно перо за компанията след имотните данъци и разходите за заплати и сега съставлява 2,5% от общите разходи.

„Рисковият профил на портфейла ни не се е променил за една година. В нашия бизнес е трудно третият ти по големина оперативен разход да е нещо, което няма как да разбереш или прогнозираш“, отбелязва Фейзър.

Наемите в много американски градове се доближават до исторически връх, подкрепени от високите цени на жилищата и процъфтяващото търсене на апартаменти, така че собствениците нямат много възможности да увеличават още наемите, за да компенсират по-големите разходи за застрахователни премии. Посвеместната в момента безработица може дори да доведе до понижаване на цените на наемите в някои области.

Застрахователните премии за апартаменти под наем ново строителство също растат. Строителната компания Fore Property, която е построила около 25 хил. апартамента през последните три десетилетия, е отчела през последно време 100% увеличение на застраховките си за сгради в етап строеж, казва вицепрезидентът й Хауърд Стокинг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:35 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още