IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Растящото търсене на достъпни жилища подкрепя многофамилния сектор в Европа

Многофамилните жилища вече са основен сегмент от имотния пазар на Стария континент

15:37 | 12.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Paul Hanna/Bloomberg</em></p>

Снимка: Paul Hanna/Bloomberg

Инвестициите в многофамилни жилища са се оказали най-устойчивият имотен сектор в Европа през 2020 г. и новият основен сегмент от имотния пазар с ръст от 6% на годишна основа и със 17 на сто спрямо средното петгодишно равнище, съобщава консултантската компания Savills.

Силната конкуренция за носещи приходи недвижими имоти тласка доходността от многофамилни жилища надолу през последните няколко години. Средната доходност от първокласни жилища се е свила със 120 базисни пункта от 2012 г. и е достигнала рекордно дъно от 3,24% през 2020 г. Нетната доходност от първокласни многофамилни жилища варира от 2,4% в Берлин до 5% във Варшава, въпреки че повечето пазари носят нетна доходност от първокласни имоти от 3% до 3,5%, сочат данните на консултантската компания.

„Спредът между доходността на многофамилните жилища и безрисковия лихвен процент остава привлекателен и към момента е около 294 базисни пункта спрямо дългосрочното средно равнище от 247 базисни пункта“, казва Маркус Робъртс, ръководител на европейските инвестиции и строителство в Savills Operational Capital Markets. „Ограниченията и забавянията в строителната дейност през миналата година може да засилят още повече дисбалансите в търсенето и предлагането на професионално управлявани многофамилни жилища в големите европейски градове“, допълва той.

„Очаква се конкуренцията за носещи приходи активи да бъде силна, а цените може да нараснат още повече, особено на пазари, където предлагането на жилища под наем е по-малко от търсенето. Навлизането на нови пазарни играчи в сектора ще подкрепи трансакционната активност и ще установи многофамилните жилища като един от водещите видове активи в избора на инвеститорите в имоти в Европа“, казва Робъртс.

Друго съображение след COVID е достъпността, съобщава Savills. Заради негативното въздействие на пандемията върху икономиката и заетостта доходите на домакинствата може да бъдат подложени на натиск, а възможностите им да плащат високи наеми ще бъдат ограничени.

Дисбалансите в търсенето и предлагането и силният ръст на търсенето на жилища под наем тласка наемите нагоре през последните няколко години. В градове като Амстердам, Копенхаген, Дъблин и Париж средният наем на едностаен апартамент вече съставлява една трета или повече от средните доходи на домакинството.

„Това показва, че необходимостта от повече достъпни жилища е голяма, а перспективите за нов ръст на наемите стават по-ограничени“, казва Ери Мицостергиу, директор на европейските изследвания в Savills. „Настоящата здравна криза показва, че градове, които предлагат достъпни и висококачествени жилища, ще бъдат по-конкурентоспособни, устойчиви и привлекателни за хора и компании“, допълва тя.

„В някои градове като Амстердам, Дъблин и Мадрид държавният сектор работи с инвеститори и предприемачи за изграждането на повече достъпни жилища, особено чрез предлагането на излишък от собствени терени със стимули в дългосрочен план. Строителната и инвестиционната индустрия също започват да възприемат достъпните жилища като сектор, в който може да генерират стабилна възвръщаемост и да окажат положително въздействие върху обществото“, отбелязва Мицостергиу.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още