Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Разходите за строителство на жилища в Германия достигат 9-годишен връх през август

Регулациите, търсенето и предлагането увеличават разходите, твърдят от бранша

Разходите за строителство на жилища в Германия достигат 9-годишен връх през август

Снимка: Pixabay.com

Разходите за строителство на жилища в Германия достигат 9-годишен връх през август, показват данни на Федералната статистическа служба, цитирани от Ройтерс.

Индустриалните асоциации обвиняват за това затрудненията в капацитета и новите регулации, допълва информационната агенция.

Разходите за жилищно строителство в най-голямата европейска икономика се увеличават с 3,1% през август в сравнение със същия период на предходната година, сочи статистиката. Това е най-резкият ръст от август 2008 г.

Германската икономика се очаква да нарасне с около 2% тази година, подпомогната от строителството, тъй като правителството увеличава разходите за инфраструктура и заради бежанците.

Хайко Щипелман, зам.-председател на германската организация на строителната индустрия, посочва, че по-високите разходи са резултат от търсенето и предлагането.

„Цените отразяват недостига, като се има предвид силата на строителния сектор", добавя той.

Строителната индустрия отново се разраства след години на бавен растеж, а броят на строителните работници се очаква да надхвърли 800 хил. души през следващата година за първи път от 2003 г. насам.

От строителната индустрия обаче отчитат, че броят на регулациите в сектора почти се е учетворил от 1990 г. насам. Затова строителната индустрия призовава правителството да не засилва регулациите, като например изискванията за енергоспестяването.

Разходите за изграждане на бизнес сгради също се увеличават с 3,3%.

Същевременно строителният сектор в Германия отчита ръст на приходите от 8% през юли в сравнение със същия период на предходната година. 

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Коментари (0)


Още от По света
Наемите на първокласни офиси на водещите пазари в Европа достигат нови рекорди