IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разследването на случаите на пране на пари на Острова буксува

Най-големият случай досега - за 22 млн. долара, е приключен въпреки серията арести

11:20 | 01.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Една история, излязла от полицейски участък в Лондон, има потенциала да се превърне в един от водещите скандали в сектора на имотите във Великобритания и като цяло сред разследванията на случаите на пране на пари в страната, пише Bloomberg.

В сърцето на града полицаите са арестували брокер на имоти от компанията Archer-Daniels Midland Co. по обвинения в пране на пари на руска банда. По-късно се оказва, че поне една от компаниите посредници на пазара на имоти, за които се твърди, че са замесени, има далечни връзки с руския президент Владимир Путин.

Великобритания отдавна се смята, че е световен център за пране на пари, като основен потърпевш е секторът на имотите. Въпреки усилията на властите всяка година около 90 млрд. паунда (119 млрд. долара) мръсни пари преминават през страната, посочва агенцията.

Разкритите случаи обаче са малко на общия фон. Deutsche Bank например плати глоба в размер на 163 млн. паунда заради прехвърлени подозрителни 10 млрд. паунда с помощта на банката.

През 2014 г. пък специално изследване на организираната престъпност и корупцията показа, че около 20 млрд. долара са преместени от Русия в Европа чрез мрежа, наречена Global Laundromat.

В Лондон действат няколко компании, които са разкрити в този случай, включително фирми, които се занимават с търговия на пазарите. Конфискуваните активи са в размер на 22 млн. долара – вероятно най-голямата сума досега.

Разследването е започнало още през 2015 г., когато регулаторите забелязват съмнителна дейност на пазара на петролни фючърси през дружество, регистрирано на Британските Вирджински острови, което е търгувало с две руски фирми. Въпросната компания непрекъснато е печелела от търговията с руските компании.

Едната от фирмите - Merida Oil Traders Ltd., има връзки с Владимир Коган, бизнесмен, който някога е бил известен като банкер на Путин заради участието си в банка, в която руският президент е държал личните си пари, посочват запознати източници.

Другата компания - Intoil SA, има връзки с руския милиардер Сергей Кислов. Говорителите на Коган и Кислов отказват да коментират случая.

Случаят е бил предаден на полицията от финансовите регулатори през 2016 г. Само месец след това следват и арести. Буквално веднага след това случаят започва да се разпада заради твърдения за незаконни действия на полицията и принудително задържане на средства. Затова и самоличността на членовете на бандата така и не е разкрита напълно.

След серия фалшиви улики и неуспехи случаят тихо и кротко е приключен.

Юристи твърдят, че органите на реда са се водели основно от националността на фирмите, а не от твърди доказателства.

Лондонската полиция потвърждава, че разследването поне засега е прекратено. Случаят обаче разкрива сериозността на проблемите, с които се сблъскват органите на реда при разследването на пране на пари.

Новите мерки, които властите въведоха, така че да се разкриват действителните собственици на чуждестранни фирми и имоти, според неправителствени организации са добри, но не са достатъчни и британската икономика има да извърви още дълъг път. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:16 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още