IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

RBS може да създаде своя "лоша банка"

Ако идеята бъде отхвърлена, RBS може да създаде вътрешна лоша банка

12:47 | 26.09.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Банката е на път да приключи петгодишния си план за възстановяване. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Банката е на път да приключи петгодишния си план за възстановяване. Снимка: Ройтерс

Royal Bank of Scotland може да създаде своя вътрешна "лоша банка", където да складира проблемните си заеми, твърдят източници от банковия сектор и политическите среди, цитирани от Ройтерс.

С помощта на инвестиционната банка Rothschild британското финансово министерство е на път да приключи преглед, чиято цел е да установи дали RBS, 81% собственост на данъкоплатците, трябва да бъде накарана да отдели лошите си активи в отделно юридическо лице. Очаква се препоръките да излязат в началото на октомври.

Анализаторите прогнозират, че решението на ведомството ще е против отделяне. Те твърдят, че то не е нужно, тъй като RBS вече се е справила с повечето си лоши заеми, а европейските правила за държавна помощ и необходимостта от одобрение от миноритарните инвеститори в банката могат да направят плана неосъществим.

Защитниците на отделянето, включително бившия гуверньор на Bank of England Мервинг Кинг и бившия финансов министър на Великобритания Найджъл Лоусън, са на мнение, че подобна стъпка би подобрила позициите на банката за кредитиране и подкрепяне на британската икономика. 

Ако идеята бъде отхвърлена, RBS може да се опита да угоди на критиците, като създаде вътрешна лоша банка без държавна намеса.

Банката е на път да приключи петгодишния си план за възстановяване, надзираван от главния изпълнителен директор Стивън Хестър, който напуска през октомври. В началото на 2009 г. Хестър и директорът по преструктурирането Рори Кълинан идентифицираха най-рисковите заеми на RBS на стойност 258 млрд. паунда, които да бъдат продадени или ликвидирани. От тях до края на годината се очаква да останат само между 36 и 38 млрд. паунда, обяви RBS през август.

Новият главен изпълнителен директор Рос Макюън може да реши да разшири или реформира портфейла с неключови активи, когато поеме поста през октомври, твърдят източниците, като включи в него активи от ирландския бизнес на групата Ulster Bank и още заеми за бизнес имоти във Великобритания. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:06 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още