IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Реалните наеми във Великобритания бележат спад от над 2% от 2008 г. насам

Само Лондон и Източна Англия бележат увеличение в цените над темпа на инфлацията

15:29 | 13.11.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Наемите в реално изражение във Великобритания са спаднали с 2,2% през последното десетилетие, като само Лондон и Източна Англия бележат увеличение над темпа на инфлацията, показват новите данни от ежемесечен индекс.

Цените са нараснали със 7,5% от октомври 2008 г. в Източна Англия и с 0,5% в Лондон, сочи индексът Hamptons International.

Освен това той показва, че наемите на нови имоти, излизащи на пазара, са се повишили с 2% през октомври 2018 г., което е най-високото им ниво от февруари насам. Всички региони са отбелязали ръст в цените на наемите, коментира PropertyWire.

През последните 10 години инфлацията, която измерва средните цени на стоките и услугите, е задминала наемите. През десетилетието стойността на наемите се е вдигнала с 22%, но инфлацията се е ускорила с 24%.

Мидлендс (централна Англия) бележи най-големия спад в реалните наеми – със 7,8% от октомври 2008 г., а в северната част на страната те са спаднали с 6,9%, тъй като инфлацията е задминала растежа на наемите.

Средно цените на новите жилища под наем във Великобритания са се увеличили до 977 паунда на месец, а Източна Англия отчита най-големия ръст – с 3,9% на годишна база. В Шотландия пък е най-бавният растеж от едва 1,1%. В същото време наемите в Лондон поскъпват втори последователен месец – с 1,4% на годишна база.

„Реалните наеми във Великобритания поевтиняват последните 21 месеца. Това се случва в резултат на мудния ръст на наемите и на фона на ускоряващата се инфлация след референдума за Brexit”, коментира Аниша Бевъридж, ръководител на проучванията в Hamptons International.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още