IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Реалността в Париж - все по-високи наеми за все по-миниатюрни жилища

Наематели съдят собственици на миниатюрни жилища заради злоупотреби с наемите

09:10 | 18.10.13 г.
Реалността в Париж - все по-високи наеми за все по-миниатюрни жилища

Компактните микро-апаратменти може и да са най-новият отговор на недостига на жилища в Париж, но някои собственици на подобни жилища във френската столица са обект на обвинения, че са отвели тази тенденция до крайности, пише CNBC.

Наемателят Доминик например съди хазяйката си, че му е отдала под наем апартамент с площ 1,56 кв. м за 17 години, след като не спазила съдебна заповед да му намери ново жилище. Той се надява да получи обезщетение от 25 000 евро, равняващо се на наема за 17 години плюс щети.

Случаят му не е единичен. Друго дело е заведено от самотна майка, пожелала анонимност, която е изгонена от апартамента си от 4 кв. м през януари, защото забавила плащането на наема от 200 евро месечно с три месеца. Хазяинът й изпратил съобщение, че е сменил ключалките на апартамента, както и че тя има 24 часа да си изнесе багажа, който бил събрал в торби за смет и сложил пред заключената врата.

Фондацията Abbe Pierre е помогнала и в двата случая, като е предоставила безплатни правни съвети, твърдейки, че принудителното изселване на клиентите им е незаконно. По закон във Франция всеки имот трябва да е с площ от най-малко 9 кв. м и да има душ. Освен това собствениците не могат да гонят наематели през зимните месеци, дори и да не са си платили наема.

От фондацията отбелязват една тревожна тенденция на пазара на жилища в Париж. В годишния си доклад тя твърди, че 90% от хората, които живеят в района на френската столица, трудно си намират апартамент заради непрестанно нарастващите наеми.

Според Observatoire des Loyers de l'Agglomeration de Paris, която следи наемите в града, средният месечен наем в началото на 2013 г. е бил 1 097 евро или с 3,3% над нивата от 2012 г. и с 3,2% над 2011 г. И това на фона на застоя на икономиката и безработицата от 11% във Франция.  От организацията смятат, че причината за това увеличение е липсата на нови апартаменти, но и все по-малкият брой на имотите под наем или за продажба на пазара.

През август 2012 г. френското правителство предприе мерки да ограничи ръста на наемите, като въведе рестрикции в над 40 града начело с Париж. Наредбата бе подновена за още една година през август 2013 г. и забранява на хазяите изкуствено да надуват наемите на имотите си при смяна на наемателите или при удължаване на договора.

Новите наеми в подобен случай трябва да бъдат изчислявани на базата на индекса за референция на наемите, който е базиран на инфлацията.

Сред планираните допълнителни мерки са строителството на 150 000 нови и реновирането на 120 000 социални жилища, както и закон за контрол на наемите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още