IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Референдумът в Литва за продажбата на земя на чужденци се провали

Избирателната активност е била малко над 14%

10:00 | 30.06.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Референдумът в Литва за продажбата на земя на чужденци се провали

Референдумът за забрана продажбата на земеделска земя на чужденци в Литва се провали заради ниската избирателна активност, съобщава АП.

„Бих казал, че избирателната активност беше рекордно ниска. Като цяло обаче не бяха много хората, които очакваха нещо повече“, коментира на пресконференция председателят на Централната избирателна комисия на страната Зенонас Ваигаускас.

Данните на комисията сочат, че преди края на изборния ден (20 ч. местно време) до урните са отишли само 10,92% от избирателите. Заедно с литовците, които са гласували предварително, избирателната активност достига 14,1%.

Гражданите на Литва трябваше да дадат мнението си по въпроса дали балтийската държава трябва да забрани на чужденци да купуват земеделска земя. Литовците трябваше да решат също така дали подписите, необходими за инициирането на референдум, да бъдат намалени от 300 хил. на 100 хил.

Премиерът на Литва Алгирдас Буткевичус очакваше референдумът да не бъде валиден. Той подчерта вчера, когато даде гласа си, че правителството е приело достатъчно допълнителни изисквания за продажбата на земя на чужденци и чужди компании и че „няма нужда въпросът да се политизира“.

Съгласно Договорa за присъединяване на Литва към Европейския съюз (ЕС) Вилнюс трябваше да либерализира пазара си на земя от юни т. г. Граждани на страната обаче се опасяват, че „отварянето“ на пазара за граждани и фирми от ЕС ще доведе до силен ръст на цените на земята и ще изтласка литовците от пазара.

Буткевичус подчерта, че през последните 2-3 месеца няма индикации за ръст на цените, а напротив – отчетен е спад от порядъка на 25 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:41 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още