IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Реформите в Хонконг може да нажежат още повече жилищния пазар

Правителството смекчава ограниченията за купувачите на първо жилище и планира изземване на земи

12:11 | 23.10.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ръководителят на администрацията на Хонконг Кари Лам насочи вниманието си по-скоро към икономическото недоволство, отколкото към политическите двигатели зад най-тежката криза в китайската автономна област от края на британското управление преди повече от 20 години. Нейната основна цел беше да помогне на повече жители на Хонконг да навлязат на имотния пазар, пише Financial Times.

Лам обяви серия от мерки миналата седмица, които включват изземване на земя от частни собственици за изграждане на общински жилища и смекчаване на изискванията за отпускане на ипотечни кредити на купувачите на първо жилище.

В резултат на това книжата на листнатите на борсата в Хонконг имотни компании поскъпнаха, а предприемачите прибавиха около 4 млрд. долара към пазарната си капитализация.

Желанието на правителството да подкрепи купувачите на жилища е сигнал за преобръщане на тенденцията след години на опити за понижаване на търсенето. Обратът в политиката поражда притеснения сред анализаторите, че това може да нажежи жилищния пазар, който и без това е най-недостъпният в света.

Според промените в изискванията за отпускане на ипотечен кредит купувачите на първо жилище могат да заемат до 90 на сто от стойността на имот, който струва до 8 млн. хонконгски долара (1 млн. щатски долара) спрямо 4 млн. хонконгски долара до момента. Те могат да използват 80% кредитиране, за да придобият имот на стойност 10 млн. хонконгски долара спрямо 6 млн. хонконгски долара до момента.

Според Дейвид Наг, анализатор в компанията Macquarie Capital, промените са изненадващ стимул, който може да подкрепи цената на акциите на предприемачите през четвъртото тримесечие. При забавяне на икономиката, обаче, това е „опасен ход“, който може да повиши цените на вторичния пазар, които са само на 5% под рекордния си връх от юни, предупреждава той. Хонконг Хонконг

Яфей Тиан, банков анализатор в Citigroup, е на мнение, че смекчаването на изискванията за отпускане на ипотечен кредит може да неутрализира прилаганите от десет години тавани върху съотношението на дълга към собствения капитал от Hong Kong Monetary Authority, фактическата централна банка на града, чиято цел беше да ограничат ръста на цените. Резултатът от тези ограничения беше, че „много хора бяха изтласкани от пазара“, отбелязва Тиан.

Въпреки че новата политика на Лам има добри намерения, според Тиан тя се появява в момент, когато цените на имотите вече са високи, отчасти заради стабилното търсене през последните десет години от купувачи от континенталната част на Китай. 

Последна актуализация: 07:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още