IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Регионалният съд в Берлин дава закона за контрол на наемите на Конституционния съд

Правната ситуация по отношение на наемите в Германия остава неясна

18:18 | 14.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Регионалният съд в Берлин внася регулацията за контрол на наемите в града в Конституционния съд на Германия, съобщава онлайн изданието property-magazine.com.

Регионалният съд смята, че регламентът нарушава германската конституция от гледна точка на принципа на равенство и изискването за яснота, защото средният наем, който е в основата на регламента, не се изчислява по един и същи начин в национален мащаб, допълва изданието.

Съдът посочва още, че някои наематели са подписали договори за по-високи наеми преди влизането на ограниченията в сила. Тези наематели също имат право да преизчисляват нивата, което според съда също нарушава равенството.

Съдът допълва, че изискването за яснота се нарушава, защото влизането в сила на наредбата за контрол на наемите по места е оставено по преценка на правителствата на федералните провинции.

Припомняме, че през 2015 г. долната камара на германския парламент прие специален закон за контрол на наемите. Предвижда се при преотдаване собствениците да нямат право да определят наем на жилището, който е с повече от 10 на сто по-висок от средното за съответния район.

Новите правила ще се прилагат в районите, където има недостиг на предлагане на жилища, по усмотрение на местните власти. Отделно се предвижда собствениците да плащат таксите на брокерите, които са наели, а не наемателите.

Заради последиците от решението Конституционният съд ще излезе с решение през 2018 г. Дотогава правната ситуация по отношение на наемите остава неясна, отбелязва изданието.

Ако Конституционният съд реши, че регламентът нарушава основния закон, отмяната му ще има значителни последици за пазара, тъй като ще бъде обявен за недействителен със задна дата. Наемодателите пък ще получат възможност да коригират всички сключени договори във времето на действие на закона.

В новите договори за наем вероятно ще се включват специални клаузи за евентуална отмяна на регламента, например добавянето на алтернативни наемни цени или последващи задължения за плащане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:24 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още