IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекорден брой магазини в САЩ са затворили врати през първото полугодие

До юни 18 компании за търговия на дребно са подали заявление за защита от фалит

20:02 | 29.09.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Christopher Dilts/Bloomberg</em></p>

Снимка: Christopher Dilts/Bloomberg

Фалитите в сектора на търговията на дребно, ликвидациите и затворените магазини в САЩ достигнаха рекорд през първото полугодие на 2020 г., тъй като пандемията от COVID-19 е ускорила промените в индустрията, особено насочването към онлайн пазаруване, сочи доклад на компанията за професионални услуги BDO USA, цитиран от Wall Street Journal.

През първите шест месеца на годината 18 компании за търговия на дребно са поискали защита от фалит по глава 11, като повечето от тях са били съсредоточени в сектора на дрехите и обувките, обзавеждането за дома, хранителните стоки и универсалните магазини. Те включват операторите на универсални магазини Neiman Marcus Group, J.C. Penney и Stage Stores, компаниите за търговия със стоки за дома Pier 1 Imports и Tuesday Morning и компанията за продажби на витамини GNC Holdings.

От юли до средата на август още 11 компании за търговия на дребно са подали подобни заявления, включително веригите за дрехи Lucky Brand Dungarees, Brooks Brothers, Ascena Retail Group, Stein Mart и Tailored Brands.

Тази година е напът да конкурира 2010 г., когато 48 компании за търговия на дребно обявиха фалит след рецесията през 2007-2009 г. Фалитите в сектора на търговията на дребно през 2020 г. вече са надминали общия брой от 22 за миналата година.

„Това почти сигурно е най-лошата година в съвременната история на търговията на дребно“, коментира Кайл Стърджън, управляващ партньор в консултантската компания Meru, базирана в Атланта. Магазини Магазини

Нареденото от властите затваряне на магазини и мерките за социално дистанциране засилват предизвикателствата, пред които бяха изправени физическите магазини преди пандемията, отбелязва BDO.

„Тенденцията е все още да има много ликвидации и продажби на активи и някои от тях опитват да се реорганизират и да оцелеят“, казва Дейвид Берлинер, партньор в отдела за преструктуриране на бизнеса в BDO.

Потребителите, които останаха у дома заради пандемията, купуват онлайн повече от всякога, отбелязват авторите на доклада. Тази тенденция се прибавя към прекомерните дългове, пренасищане с магазини, висока безработица и променящо се поведение на купувачите. Търсенето конкретно на бизнес облекло и на дрехи за срещи с приятели е достигнало дъно.

„Не смятам, че тенденцията скоро ще бъде преобърната“, казва Анди Грайзър, съпрезидент на консултантската компания за бизнес имоти A&G Real Estate Partners, която консултира компании за търговия на дребно като Tailored Brands, Ascena, Neiman Marcus и Stein Mart.

Високият процент на затваряни физически магазини се очаква да се запази, отбелязва BDO. От януари до средата на август компаниите за търговия на дребно са обявили, че ще затворят общо над 10 хил. магазина в САЩ, включително локации на стабилни компании като Macy’s Inc., Bed Bath & Beyond и Gap.

Това вече е над рекордния брой затворени магазини миналата година от 9500. Много от затворените обекти до средата на август са резултат от фалит на компании за търговия на дребно, отговорен за близо 6000 затворени магазина.

Компаниите за търговия на дребно може да решат да затворят 25 хил. магазина в САЩ през 2020 г., счита компанията за глобални пазарни анализи Coresight Research.

Много от магазините, чиито светлини угасват, са флагмански, а други са наематели в търговски центрове. Компанията за анализи в областта на недвижимите имоти Green Street Advisors прогнозира, че над половината от универсалните магазини, които се намират в молове в САЩ, ще затворят врати до края на 2021 г.

Собственици на търговски центрове като Simon Property Group и Brookfield Property Partners предприеха стъпки за закупуване на изпитващи затруднения наематели като J.C. Penney, третото им придобиване през последните четири години на фалирал наемател.

Очаква се повече компании за търговия на дребно да обявят фалит през четвъртото тримесечие, въпреки че темпът може да се забави, тъй като много от тях задържат заявленията за защита от банкрут по глава 11 с надеждата за доходоносен празничен сезон.

Някои компании, които са чакали твърде дълго да подадат заявления за защита от банкрут, може просто да бъдат ликвидирани, ако продължат да горят пари и нямат достатъчно средства, за да финансират преструктуриране.

Нестабилни компании, които постигнат успех през празничния сезон, може да оцелеят, но ще трябва да се справят със собствениците на обектите си, които се съгласиха на отлагане на плащането на наеми, а сега искат изплащане на всички дължими суми.

„Това е огромен балон, който ще се спука“, казва Грейзър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:30 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още