IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекордният ръст на наемите в САЩ превръща търсенето на жилище в отчаяние

През юли наемите за новоподписани договори са нараснали със 17%, достигайки исторически връх

21:18 | 27.08.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Растящи цени. Конкуренция. Отчаяние. Драматичната среда за американските купувачи на жилища през миналата година сега прелива към наемния пазар, пише Bloomberg.

Собственици на имоти от Тампа, щата Флорида, до Мемфис, щата Тенеси, и Ривърсайд, щата Калифорния, повишават цените на наемите с рекордна бързина. За всяка обява кандидатстват множество хора. Някои наематели са принудени да отсядат в хотел, докато преследват имот, след като са останали с празни ръце твърде много пъти.

„Всеки желан имот под наем изчезва за няколко часа, точно като желаните имоти за продажба“, коментира Шанън Допкинс, брокер на недвижими имоти от Тампа.

След като отслабна в началото на пандемията заради боксуването на икономиката и напускането на младите хора по време на блокадите, наемният пазар сега отчита рекордно търсене. Броят на заетите апартаменти под наем в САЩ нарасна с около половин милион през второто тримесечие, най-големия годишен ръст от началото на воденето на статистика през 1993 г., съобщава консултантската компания RealPage. Миналия месец заетостта достигна нов връх от 96,9%.

Наемите по новоподписани наемни договори са нараснали със 17% през юли при сравнение с цената, която е плащал предходният наемател, достигайки най-високото ниво в историята, сочат данни на RealPage. Наеми Наеми

Ръстовете отразяват конкуренцията за ресурс, който става все по-трудно достижим – място, където да се живее. На фона на растящите цени на пазара за продажба на имоти и ожесточените наддавания за жилища кандидат-купувачите в губеща позиция са принудени да се насочат към имот под наем.

В същото време младите американци, търсещи първия си апартамент, се конкурират с други, които са отложили плановете си заради COVID-19. Работещите от разстояние с високите им заплати се насочват към райони с по-ниски разходи. А собствениците на малки еднофамилни жилища и апартаменти, изкушени от високите цени, извличат печалба, принуждавайки наемателите си да търсят отчаяно друго място.

„Целият жилищен пазар е нажежен – от жилищна собственост до имоти под наем, от високия до ниския сегмент от едното до другото крайбрежие“, коментира Марк Занди, главен икономист в Moody’s Analytics. „Жилището е основна необходимост, но става все по-недостъпно“, допълва той.

Забраната за принудително извеждане също играе роля за затягането на пазара, защото около 6% от наемателите обичайно са принудени да напускат дома си всяка година. Занди смята, че недостигът на достъпни имоти под наем в страната е най-тежкият поне от периода след Втората световна война насам.

Предприемачите прибавят ново предлагане, но в краткосрочен план затягането ще има икономически последици, защото служителите не могат лесно да се местят на работно място и ще разполагат с по-малко средства за харчене за различни от жилищата неща. Растящите разходи за наеми допринасят и за очакванията за инфлацията на Федералния резерв.

Те може да не са точно отразени в някои показатели. Еквивалентният наем за жилище, който съставлява почти една четвърт от индекса на потребителските цени, нарасна с 2,4% на годишна база през юли. Цифрата „изостава от реалността“, защото се основава на допитване за очакванията на собствениците на жилища за това какъв наем биха получили за имота си, казва Занди.

Няма къде да отидеш

Наемите растат най-много за хората, които подписват нови наемни договори. Но дори хора, които ги подновяват, са изправени пред шок. Кармен Сантяго, дентален асистент, която плаща 1479 долара на месец за двустаен апартамент в Тампа, изпратила уведомление за напускане до собственика на имота си през март, след като наемът бил увеличен с 300 долара.

Сантяго, която има две деца, впоследствие загубила над 1000 долара под формата на невъзстановяеми такси за кандидатстване, които платила на около десет собственика на имоти, като в някои случаи се редяла на опашка без дори първо да види имотите. Няколко дни преди изтичането на наемния ѝ договор през юни, Сантяго предприела последна офанзива. Тя посетила пет жилищни комплекса, в които всички жилища били заети. В шестия с 22 жилищни сгради имало само един наличен имот.

Двустайното жилище струва над 1900 долара на месец – повече, отколкото Сантяго щяла да плати, ако беше подновила стария си наемен договор. Тя трудно можела да си го позволи, но го взела преди да изчезне.
„Не знаех колко е трудно да намериш нещо. Връщайки се назад, може би трябваше да остана“, признава тя.

Растящото търсене е най-силно изразено в градовете от „слънчевия пояс“, които отчитат приток на нови жители от началото на пандемията. Районът на Финикс регистрира най-големия ръст на наемите в САЩ за еднофамилни жилища през юни с повишение от почти 17% на годишна база, сочат публикувани тази седмица данни на Corelogic.Следват Лас Вегас с ръст от 12,9%, Тъксън, щата Аризона, с 12,5% и Маями с 12,4%.

Това е обрат спрямо обичайните нива преди пандемията на затегнати жилищни пазари в по-гъстонаселени и скъпи градове – места като Ню Йорк, Бостън и Сан Франциско, които отчетоха отлив на офис служители по време на блокадите. Тези райони все още имат прекомерно предлагане на апартаменти във високия сегмент за „бели якички“. Но търсенето започва да нараства.

По-високи доходи

Наемателите, които сега се насочват към пазара, имат по-високи заплати, отчасти защото много от тях в обичайни времена щяха да купят жилище. Миграцията извън скъпите локации също тласка нагоре жилищните разходи за местните жители, особено в по-достъпни градове и отдалечени предградия.

Средните доходи на новите наематели достигнаха през юли рекордните 69 252 долара, сочат данни на RealPage, която събира данни за професионално управлявани сгради. От началото на годината техните доходи са се повишили със 7,5%.

Дори относително заспали райони като Спрингфийлд, щата Илинойс, на три часа път от Чикаго, регистрират недостиг. Собственикът Сет Морисън казва, че обявата за единствения му апартамент привлякла десетки обаждания преди да я свали.

„Имаме 270 апартаменти, но нито един не е свободен. В град като Спрингфийлд, в щат като Илинойс, да имаме такова търсене е истинска лудост“, споделя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Не мога да кажа колко заспал район е Спрингфийлд,Илинойс, но това все пак е столицата на щата Илинойс.Предполагам, че е пълен с добре платени работни места в щатската администрация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Дезинформация! Виновните да се накажат! Такова нещо не може да има. Сияйният Град на Хълма винаги сияе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още