IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекордните 800 млрд. долара са били инвестирани в имоти в света през 2019 г.

Обемът на трансакциите се е повишил с 4% спрямо 2018 г., сочат данни на консултантска компания

15:50 | 28.01.20 г.
<p>
	Азиатско-Тихоокеанският регион отбелязва още една рекордна година за инвестициите в бизнес имоти. <em>Снимка: Giulia Marchi/Bloomberg</em></p>

Азиатско-Тихоокеанският регион отбелязва още една рекордна година за инвестициите в бизнес имоти. Снимка: Giulia Marchi/Bloomberg

Инвестициите в недвижими имоти в света са достигнали исторически връх от 800 млрд. долара през 2019 г., тъй като инвеститорите са продължили да търсят силна възвръщаемост и относителна стабилност на активите, съобщава консултантската компания JLL.

Обемът от трансакции миналата година е скочил с 4% спрямо нивото от 769 млрд. долара през 2018 г., сочат данните на компанията.

„Недвижимите имоти продължават да привличат все по-голям интерес от страна на инвеститорите. Очаква се глобалните инвестиции да останат високи през 2020 г., тъй като влаганите капитали в недвижими имоти от институционални инвеститори продължават да растат и въпреки цените и значителната конкуренция секторът остава привлекателен в сравнение с други големи класове активи“, коментира Шон Коглан, ръководител на отдел „Глобални капиталови пазари“ в JLL.

Макар че инвестициите през миналата година са нараснали, активността не е била хомогенна. Азиатско-тихоокеанският регион е записал още една рекордна година, като инвестициите растат от 2015 г. насам и достигат връх от 169 млрд. долара през 2019 г. Северна и Южна Америка също отбелязват повишение, подкрепено от американския пазар, като обемите са се увеличили с 12 на сто до 347 млрд. долара.

В същото време регионът на Европа, Близкия изток и Африка (ЕМЕА) регистрира спад на инвестициите с 5 на сто от 284 млрд. долара заради слабостта на британския пазар, породена от Brexit, и структурни проблеми пред сектора на търговията на дребно в региона.

Инвеститорите също така предпочитат установени градове като Ню Йорк, Париж и Токио на фона на „продължаваща политическа несигурност“ и „постепенно забавяне на световната икономика“, казва Коглан.

И макар че Лондон остава втората по големина дестинация за трансграничен капитал, влаган в недвижими имоти, инвестициите са намалели с 41% през 2019 г. спрямо предходната година заради политическата несигурност. Но тази година се очаква скок, отбелязва Коглан.

„Нивото на ликвидност, насочена към Лондон, се очаква да нарасне през 2020 г. с разрешаването на несигурността около Brexit, особено от страна на чуждестранни инвеститори, които искат да се възползват от по-високата доходност в британската столица в сравнение с други големи европейски градове“, коментира Коглан.

По-голяма предпазливост

С навлизането на цикъла на имотния пазар в десетата му година инвеститорите стават все по-предпазливи. Те също така са изправени пред предизвикателството на почти рекорден капитал, насочван към недвижимите имоти, който се намира във фондове в цял свят.

Конкурентната среда насърчава сключването на по-сложни сделки на пазара като инвестиции на вторичния пазар, рекапитализация, съвместни дружества, тъй като инвеститорите се стремят да минимизират рисковете и да достигнат до даден продукт чрез нови стратегии.

Инвеститорите също така предпочитат все повече локации и сектори, които са устойчиви на икономически или геополитически сътресения, казва Ричард Блоксам, глобален главен изпълнителен директор на отдел „Капиталови пазари“ в JLL.

„Градовете, които предлагат разнообразни таланти и иновации, привличат значителен инвестиционен интерес в съвременната глобална среда“, допълва той.

Извън установените глобални градове, които отдавна се възползват от инвестициите в недвижими имоти, градовете със средни размери и висок растеж привличат капитали, тъй като инвеститорите следват разрастването на корпорациите.

„Градове със средни размери, които са добри в иновациите, имат висококвалифицирани служители и ефективност на разходите, постигат икономически растеж и повишават концентрацията на човешки капитал. Тези иновативни места привличат компании и инвеститорите следват корпоративните тенденции, като използват талантите и потенциала за иновации като средство за смекчаване на риска и откриване на устойчивост в бъдеще“, отбелязва Блоксам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още