IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекордно тримесечие отчита европейският индустриален пазар

Според анализатори 2015 г. вероятно ще бъде най-силната година за европейските индустриални и логистични имоти

12:49 | 27.11.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Тази година вероятно ще бъде най-силната за пазара на индустриални и логистични имоти в Европа. Европейският апетит към потребителски стоки продължава да расте, което кара търговците на дребно в интернет да се разширяват на нови, специални локации, за да задоволят търсенето, пише онлайн изданието properly-magazine.eu.

Развитието на индустрията и логистиката в Европа остава сравнително стабилно през третото тримесечие. На пазарите в Германия, Холандия, Полша и Чехия продължават да излизат огромни нови пространства за разпространение в допълнение към вече съществуващите. Спекулативното строителство в Европа, въпреки ръста си, обаче остава ограничено, отбелязва изданието.

Средният дял на свободните площи в основните европейски индустриални и логистични хъбове са все още между 5 и 7%. Свободното пространство във високия пазарен сегмент обаче е малко. Излишъкът е концентриран във второстепенни имоти и локации, макар че подобни пространства се използват най-вече за временни складове за съхранение.

Временният характер на тези сделки означава, че празните складове се пълнят по-лесно, но за по-кратък период и при по-ниски наемни цени.

Индустриалните инвестиции са се понижили значително на тримесечна база, до голяма степен в резултат на по-слабото тримесечие във Великобритания - пазар, който формира 40% от всички инвестиции в Европа. Тази тенденция е в резултат на затварянето на големи портфейлни сделки, макар че броят на трансакциите през тримесечието реално остава стабилен, а средната стойност на инвестициите през третото тримесечие в Европа остават близки до отчетените рекордни стойности.

Ръстът на наемите в Европа, Близкия изток и Африка е укрепнал в сравнение с предишните тримесечия, но като цяло остава скромен. Както и през предишните тримесечия, растежът е концентриран на места, където е по-трудно да се реализира ново строителство, особено във Великобритания.

Низходящата тенденция на доходността продължава и пазарите с преди висока доходност, като Франция, Италия и Централна Европа, правят по-ясни стъпки в посока понижение. Претеглената средна доходност за Европа, Близкия изток и Африка се е понижила под 6,8%, а повечето пазари вече са достигнали или задминали предишните си рекордно ниски нива.

Майкъл Уолтърс, ръководител на индустриалните и логистичните проучвания за Европа, Близкия изток и Африка към CBRE, коментира, че това вероятно ще бъде рекордна година по отношение на новите проекти, тъй като логистичните операции при търговията на дребно продължават да печелят от силното потребление в Европа.

"Поглеждайки напред, очакваме да видим по-голям акцент върху крайните решения, най-вече модерни хъбове за пакетиране около големите градове. Преди пренебрегвани заради размера си, специфичните оформления и малките размери, инвеститорите сега насочват вниманието си към този клас активи, както се вижда от силния спад в нивата на доходност“, заключава експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:56 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още