IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Резултатите от вота на Острова засилват несигурността за пазара на имоти

"Твърд Brexit" е значително по-малко вероятен, а това може да се окаже положителен фактор за сектора в дългосрочен план, смятат оптимистите за пазара

11:13 | 12.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Резултатите от изборите във Великобритания засилват несигурността за сектора на имотите в страната, пише онлайн изданието IPE.com.

Провалът на Консервативната партия да си осигури мнозинство в Камарата на общините непосредствено преди началото на преговорите за Brexit се разглежда като негативен фактор за пазара, посочва изданието.

Мелани Лийч, главен изпълнителен директор на Британската федерация за имоти, коментира, че вотът не е довел до очаквания резултат, така че Великобритания да заеме своята позиция в преговорите и да се установи по-голяма яснота за бъдещето на страната.

„Бизнесът не обича несигурността, а сега със сигурност ще има период на несигурност“, допълва тя.

Хейли Скот от Investec Structured Property Finance очаква нови проекти за строежи да бъдат замразени, докато секторът на имотите не получи по-голяма яснота. Банките също се очаква да станат по-предпазливи при финансирането за сектора, без значение дали за инвеститори, или за ипотечно кредитиране на частни купувачи.

Скот прогнозира още, че имотите на Острова ще изгубят привлекателността си за международните и институционалните инвеститори.

Мелвил Роджърс от юридическата компания CMS посочва, че се зараждат и сериозни предизвикателства пред мениджърите на паневропейски фондове за имоти. Те вероятно ще имат затруднения при набирането на капитал и структурирането на фондовете. Според него някои мениджъри вероятно ще обмислят структурирането на паралелни операции – една за Европейския съюз (ЕС) и една за Великобритания.

Има и някои оптимистично настроени анализатори. Маниш Чанде, старши партньор в Clearbell Capital, смята, че действително вотът не е произвел очакваните резултати, но фундаментите, които правят британските имоти привлекателни, си остават. Доказателство за това е и активността след референдума за напускането на ЕС от миналата година.

Той признава обаче, че несигурността в момента ще доведе до известна нестабилност на пазарите. Това вероятно ще понатежи на наемателите, но пък може и да катализира някои положителни процеси на пазара.

Колин Уилсън от Cushman & Wakefield смята, че резултатите от вота ще затруднят стратегическото планиране за бизнеса, което ще доведе до отлагане на ключови решения. Според него обаче бизнесът все повече свиква с несигурността и успешно я управлява. Доказателство за това са някои по-големи инвестиции и договори с наематели, които се реализираха в последните месеци.

Онлайн изданието worldpropertyjournal.com допълва, че Лондон все пак е най-космополитният пазар на имоти в света, като привлича инвеститори от цял свят. Пазарът на имоти във Великобритания пък е най-прозрачният в света, според класацията на JLL, заради по-високата ликвидност, историческата политическа стабилност в дългосрочен план и върховенството на закона.

Резултатите от предсрочните избори показват, че т. нар. "твърд Brexit" е значително по-малко вероятен, а това може да е положителен фактор за британския пазар на имоти в дългосрочен план.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още