IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Родос - най-привлекателният за чуждестранни купувачи на имоти в Гърция

Островът по-бързо преодолява кризата в страната, коментират експерти

09:57 | 22.08.17 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: FreeImages.com</em></p>

Снимка: FreeImages.com

Остров Родос е един от стратегическите гръцки острови – близо до турското крайбрежие, с богата история, попадал под контрола на Италия и Великобритания. Туристическите потоци на острова непрекъснато се увеличават заради над 300-та слънчеви дни годишно и температурите на водата, които позволяват да се плува от април до октомври.

Не е изненада, че островът привлича много купувачи на инвестиционни имоти – повече отколкото на други места в Гърция. Броят на запитванията само през първото тримесечие на годината нараства с 57% на годишна база, показват данните на консултантската компания Engel & Volkers.

Стабилизирането на политическата ситуация в Гърция също допринася за нарастването на доверието на чуждестранните инвеститори, след като опасността от напускането на еврото беше избегната.

Сделките с имоти с чужденци в Гърция се увеличават с 61,7% през първото тримесечие на годината в сравнение с първите три месеца на миналата година.

Според проучване на консултантската компания Remax Гърция е страната в Европа с най-достъпните жилища заради спада на цените с 45% от 2008 г. насам. 

Според брокери на имоти икономическата и политическа криза е преодоляна по-бързо на о. Родос в сравнение с други части на страната. Единствената разлика сега е, че банките не кредитират чуждестранни купувачи.

Транзакциите отчитат спад от 60% между 2007 и 2011 г., коментира Емануил Зервос от Engel & Volkers. Цените на имотите от висок клас се понижават само с 15-20% заради ограничения брой луксозни имоти. От 2014 г. цените остават стабилни, показват данни на консултантската компания Savills. Транзакциите се увеличават с 35% през 2016 г., а дотук през тази година ръстът достига 50%, допълва Зервос.

Родос е сред германските и британски купувачи на имоти, макар че напоследък британците се оттеглят заради Brexit и отслабения паунд. Програмата, известна като „златна виза“, обаче привлича все повече руснаци, турци и ливанци, които инвестират минимум 250 хил. евро, за да получат постоянно разрешително за пребиваване.

Гърци с австралийско и американско гражданство също инвестират все повече в жилища за родителите си като социален ангажимент.

Родос е най-големият и развит остров от Додеканезите, с модерна инфраструктура и лесен достъп, международно летище, болници, консулства и т.н. Островът е на практика като една малка държава, освен това и космополитна заради традициите в развитието на туризма. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
Веск
преди 6 години
Малко да се измайтапя с любимия ми мутренски отрасъл - моеския мутризъм, пардон туризъм. Това , че храним туристи у нас с вносна стока може и да се преглътне, това че идват *** да пиянстват в слънчака и превръщат перлата Несебър в *** също ще преглътна, даже поне 30 процентния сив дял в туризма ще преглътна, въпреки, че в някои ударни курорти сигурно процента е и 50. Как обаче България с икономически средства ще преодолее 2 пъти по-дългия сезон в Родос? Тък вече се иска истина, идеи и можене. Ами сега как го правим - с двойно и на квадрат осиране в слънчака. Един завод работил 12 месеца при социализма. Един хотел работи 3 месеца при демокрацията. Нека бъдем демократи и с алчност и развалена стока за 3 месеца вземем това, което при социализЪма гонеха с план цели 12 месеца. Да видим докогаа това ще работи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още