IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия строи жилища като за последно

Заради засилващото се предлагане и на фона на забавящата се икономика цените на апартаментите в Москва падат и намаляват сделките със стари жилища

12:57 | 11.08.14 г. 2
Русия строи жилища като за последно

Строителството на жилища в Русия надминава постсоциалистическите рекорди. През 2013 г. в страната са изградени повече жилища, отколкото във всяка от годините след 1989 г., пише онлайн изданието globalpropertyguide.com.

Не е изненадващо, че заради засилващото се предлагане и на фона на забавящата се икономика цените на апартаментите в Москва падат. Намаляват и сделките със стари жилища.

Същевременно през първата половина на тази година се наблюдава ръст на активността на купувачите на нови жилища, което донякъде се обяснява с кризата в Украйна и желанието на хората да защитят спестяванията си.

От 2000 до 2007 Русия преживя бум на жилищния пазар, като най-главоломно нараснаха цените на вторичния пазар. През второто тримесечие започна спадът на цените и на новите, и на старите жилища и оттогава досега се наблюдават периоди на възходи и падения на пазара.

Руската централна банка на два пъти тази година повиши основния лихвен процент заради финансовата нестабилност на страната в резултат на инфлацията и на кризата в Украйна. Същевременно инфлационният натиск се засилва и е възможно скоро да видим и допълнително увеличение на лихвите в Русия.

Как това би се отразило на пазара на имоти? Това ще бъде огромен удар, защото всеки четвърти имот, закупен пред 2013 г., е придобит с ипотечен кредит. Проблемните жилищни кредити са нараснали до 32,4% от всички жилищни кредити за 12-те месеца до края на 2014 г.

Разширяването на ипотечния пазар е ключов двигател на жилищното строителство в Русия.

Същевременно Москва е сред най-скъпите градове в света за имигрантите, наемите на качествени жилища са “плашещо високи”, според Knight Frank. Увеличават се и данъците върху имотите заради промяна при начина им на изчисляване от тази година. Тревоги будят и новите изисквания за адресна регистрация.

Руската икономика навлезе в първото тримесечие на 2014 г. изключително бавно. Страната отчете само 0,9% ръст на годишна база – най-ниският от пет тримесечия насам. МВФ намали прогнозата си за растежа на Русия за цялата 2014 г. до 0,2% заради международните санкции, докато правителството има доста по-оптимистична прогноза – за ръст от 1%.

От януари 2013 г. досега рублата изтри над 6 на сто от стойността си спрямо долара и е най-лошо представящата се валута сред тези на 14 развиващи се държави от Европа. Отчасти вина има и централната банка, която реши в края на миналата година, че девалвацията на рублата ще помогне на износителите.

Същевременно руската статистика отчете, че безработицата е паднала до рекордно ниските 4,9% през май и посочва, че има дефицит на работна ръка.

С поевтиняването на рублата и ситуацията на пазара на труда инфлацията е основна грижа. През юни 2014 г. годишната инфлация се ускори до 7,8%, най-високото ниво от август 2011 г. Властите очакват инфлацията да започва да се забавя през юли въпреки играта на санкции със Запада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
STRAHO
преди 9 години
Част от плана на ЛОШИЯ Путин /да се чуди човек как има над 80% одобрение/ за ликвидиране на проблема с естествения прираст на населението. "У нас мало людей" -казва Путин - " Работа много в Русия, а хора няма" . Целта е точно падане на цените за да са достъпни на болшинството руски семейства. Друга част включва фантастични за ушите на БГ семействата суми за раждане на деца. Пълен контраст с нашата "демокрация", която се изчерпва с рефрена "бизнеса да е добре" , което значи облагодетелстването на шепа фамилии *** и антуража им чрез огромни кражби от държавата! Да поясня за да не се почувства някой засегнат.Под бизнес, разбирам бизнес! Вътре изобщо не включвам зарзаватчийници, фризьорски салончета, цехчета за шиене на ишляме, ресторанти и прочие. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 9
Людени
преди 9 години
Как така спад .... откъде ?!!ПосокаТА е само една -> НАГОРЕ !Проверете си източниците (или изчисленията) !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още