IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руското правителство ще субсидира лихвите по ипотеките

Кабинетът е отделил 20 млрд. рубли, за да подпомогне кредитополучателите заради резкия ръст на лихвите

11:28 | 03.02.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Руското правителство ще субсидира лихвите по ипотеките

Руското правителство е решило да отпусне 20 млрд. рубли за субсидиране на лихвите по ипотеките, съобщава информационната агенция ТАСС, като се позовава на източник от кабинета. По-късно информацията е потвърдена и от пресцентъра на руското строително министерство.

Решението е взето на заседанието на правителството, което се е състояло вчера. Сумата е съгласувана и с руското финансово министерство.

На заседанието премиерът Дмитрий Медведев е заявил, че кризата не трябва да омаловажава механизмите на ипотечното кредитиране. Според него през последните години именно ипотечното кредитиране е насърчило търсенето на жилища и е помогнало на много домакинства да решат жилищните си проблеми.

Според Медведев ипотечното кредитиране е подпомогнало и новото строителство. През миналата година са били завършени рекордните 81 млн. кв. м нови жилища.

С ипотека са финансирани около 30 на сто от сделките с жилища и 40 на сто от сделките с нови жилища. Медведев е подчертал, че ако не се предприемат мерки, строителството ще попадне под двоен натиск – от една страна, намаляване на платежоспособното търсене, а от друга – по отношение на финансирането на проектите.

Съгласно антикризисния план на правителството на Русия Министерството на строителството, Министерството на икономиката и Министерството на финансите, Агенцията за жилищните ипотечни заеми и Фондът за развитие на жилищното строителство трябва да представят конкретни мерки за подпомагане на кредитополучателите, включително и чрез преструктуриране на заемите.

Информационната агенция припомня, че по-рано, за да реши проблемите на кредитополучателите, изтеглили заем в чуждестранна валута, Централната банка конвертира ипотеките при официалните валутни курсове от 1 октомври 2014 г.

В средата на декември миналата година руската Централна банка повиши рязко основния си лихвен процент с 6,5 процентни пункта до 17%, след което банките също вдигнаха лихвите по ипотечните кредити.

Според данните на Агенцията за жилищните ипотечни заеми през първото полугодие на 2014 г. средната лихва по ипотеките в Русия е достигала 12,2 – 12,3%, докато в момента е не по-малко от 15%. Много банки предлагат ипотечни кредити при лихви от порядъка на 18-20 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:58 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още