IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстовете на жилищния пазар в Китай се ускоряват

През март цените на новопостроените имоти отчитат най-силното си повишение от октомври насам, показва официалната статистика

09:26 | 18.04.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ръстовете на пазара на жилища в Китай се ускоряват. През март цените на новопостроените имоти отчитат най-силното си повишение от октомври насам, показват официалните данни, цитирани от Bloomberg.

От 70-те града, които правителствената статистика наблюдава, увеличения на цените през март са регистрирани в 62. За сравнение, през февруари поскъпнаха жилищата в 56 града.

В само 8 града цените се понижават през март. 

В Пекин е отчетен месечен ръст от 0,4% през март, въпреки че местната администрация повиши изискванията за първоначалната вноска за купувачите на втори дом. В Гуанджоу ръстът е още по-бърз – 2,5% спрямо февруари.

Същевременно в Шанхай е отчетен спад от 0,1% след ръста от 0,2% през февруари. В Шънджън намалението достига 0,3% за месеца.

Общата стойност на продадените имоти в Китай също отчита ръстове през март, показват данни на националното статистическо бюро на страната. Продажбите на нови жилища са скочили с 18% през март на годишна база до 1 трлн. юана (145 млрд. долара). Ръстът обаче се забавя в сравнение с първите два месеца на годината, когато увеличението беше 23%.

Китайските власти обещават да наложат строги ограничения за пазара на имоти в най-големите градове в страната заради бързите ръстове на цените, които застрашават пазара от балон, отбелязва информационната агенция.

Същевременно властите се успяват да се справят и с друг тежък проблем на пазара – непродадените запаси от имоти в по-малките градове на страната.

Същевременно обаче анализатори посочват, че въвеждането на още ограничения може да доведе до панически покупки.

Същевременно Bloomberg посочва, че акциите на имотните компании в Китай са вече най-скъпите в света. Общо 9 от всеки 10 най-добре представящи се акции в Bloomberg World Real Estate Index са на китайски компании от сектора.

От компаниите в състава на MSCI China Index най-добре представящите се позиции са на Country Garden Holdings Co., Sunac China Holdings Ltd. и China Evergrande Group, които отчитат ръстове от над 70% през миналия месец – пет пъти по-бързо от самия бенчмарк.

Изненадващите ръстове се обясняват със силните ръстове на продажбите и подобряващите се приходи на компаниите. Очаква се продажбите на компаниите от индекса MSCI China Real Estate да се увеличат с почти 40 на сто средно, а печалбата им – с около 9,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:41 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още