IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на цените на жилищата в България се ускорява с умерени темпове

Пазарът у нас следва общата тенденция в ЕС, остава далеч зад най-горещите имотни пазари

16:46 | 12.07.16 г. 1
Ръстът на цените на жилищата в България се ускорява с умерени темпове

Ръстът на цените на жилищата в България се ускорява с умерени темпове през първото тримесечие, следвайки тенденциите в Европейския съюз (ЕС), сочат данните на европейската статистическа служба Евростат.

За периода януари – март цените на жилищата у нас отчитат ръст от 4,5% спрямо същия период на миналата година, показва статистиката. Спрямо предходното тримесечие обаче увеличението се забавя до 1,1% от 3,1%.

Средно за ЕС годишният ръст на цените на жилищата през първото тримесечие достига 4%, а за еврозоната – 3%. Спрямо предходното тримесечие е отчетено повишение от съответно 0,7% и 0,4%.

Най-силен годишен ръст на цените на жилищата в ЕС за периода е отчетен в Унгария – 15,2%, следвана от Австрия с 13,4% и Швеция – 12,5%. Само в Италия и Кипър е регистриран спад от по 1,2%.

За тримесечието Унгария и Австрия също са лидери по ръст със съответно 5,2% и 4,2%. Третото място е за Румъния с увеличение на цените спрямо предходното тримесечие от 3,3%. Най-силен спад за тримесечието е отчетен в Кипър (-3,4%) и Малта (-2,8%).

Понижения на цените са регистрирани още в Белгия (-0,6%), Италия (-0,4%), Франция (-0,2%) и Естония и Ирландия (по -0,1%).

Плавно забавяне на ръста на цените се наблюдава на пазарите в Дания, Германия, Естония, Полша.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
ratten
преди 7 години
малък е тоя ръст, стефи, дай малко пуш на цените.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още