IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на цените на жилищата в Европа ще се забави през тази година

Допълнително забавяне на пазара може да се очаква и заради засилващия се протекционизъм в САЩ, предупреждава S&P

16:58 | 15.02.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Ръстът на цените на жилищата в Европа ще се забави през тази година заради ускоряващата се инфлация, прогнозира рейтинговата агенция S&P, цитирана от FT. Допълнителна несигурност върху пазара на жилища като цяло оказва и Brexit, допълва агенцията.

Допълнително забавяне на пазара може да се очаква и заради засилващия се протекционизъм в САЩ. 

Заради изгодните условия за кредитиране и продължаващото икономическо възстановяване жилищата в повечето държави в Европа ще продължат да поскъпват. Единствено в Ирландия обаче се очаква ускоряване на растежа.

Най-силен ръст се очаква в Ирландия – 7% за годината спрямо 6,3% през 2016 г., следвана от Германия – 6% в сравнение с 9,6% през миналата година, и Холандия – 5% в сраъвнение с 6% през 2016 г.

S&P очаква цените на жилищата във Великобритания да забавят ръста си до 2% тази година, след като през 2016 г. се повишиха със 7,5%. основен фактор, който ще натежава на пазара, е Brexit. Процесът по напускане на EС се очаква да доведе до забавяне на инвестициите, както и до спад на разполагаемите доходи на домакинствата заради по-високата инфлация.

Друго слабо звено на европейския пазар е Италия. Очаква се през тази година цените на жилищата в страната да останат без промяна заради политическата и икономическа несигурност.

Също нулев растеж се очаква и в Швейцария, която не е член на ЕС. Там обаче несигурността не е фактор, а пазарът не може да понесе повече ръстове на цените.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още