IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на цените на жилищата в САЩ плаши потенциални купувачи

Цените са нараснали в 182 от общо 183 големи града в страната през първото тримесечие

13:42 | 12.05.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Marco Bello/Bloomberg</em></p>

Снимка: Marco Bello/Bloomberg

Цените на жилищата в САЩ са нараснали почти навсякъде през първото тримесечие, а бързото им повишаване не проявява признаци на забавяне в скоро време заради ограничените наличности от жилища и силното търсене, пише Wall Street Journal.

Средните продажни цени на съществуващи еднофамилни жилища са по-високи през тримесечието спрямо година по-рано в 182 от 183-те големи града, следени от Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти (NAR). В 89% от тези градове средните цени са нараснали с над 10% спрямо година по-рано.

Публикуваните тази седмица данни за цените са поредното потвърждение, че пандемията продължава да променя как и къде искат да живеят много американци. Работата от разстояние кара купувачите да търсят повече площи, а свързаните с пандемията ограничения правят ваканционните жилища по-желани, съобщават брокери на недвижими имоти.

Жилищният бум обикновено е повсеместен, тъй като ниските лихви по ипотечните кредити насърчават силния интерес от купувачите в САЩ, особено на луксозни имоти.

Но особено купувачите на първо жилище се задъхват от силно растящите цени, а хората с ограничени бюджети често губят от купувачи, разполагащи с цялата сума в брой. В същото време срокът, за който американските собственици на жилища задържат имота си, расте стабилно. Някои са решили да не се местят, а други отлагат продажбата, защото не са склонни да позволят на купувачи да влязат в дома им заради пандемията.

Недостигът на жилища на пазара засяга купувачите на жилища в цялата страна. Броят на активните обяви в сайта Realtor.com е намалял с 52% на годишна база в седмицата до 1 май.

„Рекордно високите цени на жилищата са отчетени на почти всички пазари, големи и малки, дори в тези градове, за които от дълго време се смята, че не привличат интереса на много купувачи на жилища“, коментира Лорънс Юн, главен икономист на NAR.

Продажбите на жилища нараснаха през 2020 г. до най-високото си ниво от 2006 г. насам и останаха силни през първото тримесечие. Икономисти твърдят, че настоящият жилищен бум не е толкова рискован, както този в средата на първото десетилетие от новия век, който завърши със срив на жилищния пазар. Кредитополучателите този път са по-добре обезпечени финансово, а ипотечните кредитори запазват по-строгите си стандарти.

Въпреки това брокерите определят настоящия пазар като трескав. Много жилища получават многобройни оферти в рамките на дни. Обичайното жилище, продадено през март, е останало 18 дни на пазара, което е най-бързият темп на продажба в историята, отчитат от NAR.

Икономисти твърдят, че темпът на повишаване на цените вероятно ще се забави по-късно тази година и през следващата, тъй като все повече хора ще бъдат изтласкани от пазара, особено ако лихвите по ипотечните кредити станат по-високи. Компанията за ипотечни кредити Fannie Mae прогнозира, че средните цени на съществуващите жилища ще нараснат с 11,5% през 2021 г., след което ръстът ще се забави до 4% през 2022 г.

„Тъй като ниските наличности вече влияят на пазара, допълнителните бързо растящи разходи изправят много семейства пред реалността да са изключени изцяло от пазара“, отбелязва Юн.

Много от големите градове, които регистрираха най-силен скок на цените през първото тримесечие, са ваканционни дестинации, тъй като търсенето на второ жилище е нараснало по време на пандемията и остава силно. Най-големият победител е Кингстън, щата Ню Йорк, където средните цени са нараснали с 35,5% спрямо година по-рано. Кингстън се намира в Хъдсън Валей, където много жители на Ню Йорк се установиха временно или за постоянно през миналата година.

Единственият голям град, който регистрира спад през първото тримесечие на годишна база, е Спрингфийлд, щата Илинойс, където средните цени са намалели с 2,4%, сочат данните на NAR.

В цялата страна средните продажби цени на съществуващите жилища са нараснали с 16,2% през първото тримесечие до 319 200 долара, което е рекорден връх от началото на воденето на статистика през 1989 г., съобщава NAR.

Цените растат толкова бързо, че изпреварват ползата от ниските лихви по ипотечните кредити. През първото тримесечие обичайната месечна вноска по ипотечен кредит е нараснала до 1067 долара спрямо 995 долара година по-рано, въпреки че лихвите по жилищните кредити са намалели, съобщава NAR.

В много големи градове търсенето продължава да изпреварва наличното предлагане, въпреки че някои купувачи са изключени от пазара, казват ръководители в имотната индустрия.

„Въпреки ръста с 11% на средните ни продажни цени миналата година, търсенето за нашите жилища никога не е било по-високо“, коментира Ерик Липар, главен изпълнителен директор на компанията за жилищно строителство LGI Homes, при представянето на отчета й този месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
BLM forever !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Ръстът на цените на жилищата в САЩ плаши потенциални купувачи Eмм, да си купят в Портланд.Там след погромите всичко се продава 2 за 1.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още