Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Ръстът на цените на жилищата във Великобритания леко се ускорява през април

През март рекорден брой жилища са продадени на по-ниска от офертната цена

Ръстът на цените на жилищата във Великобритания леко се ускорява през април

Снимка: Архив Ройтерс

Годишният ръст на цените на жилищата във Великобритания леко се ускорява до 2,6% през април, а на месечна основа цените са нараснали с 0,2% до средна цена от 213 хил. паунда (243  хил. евро), показва последният индекс, цитиран от онлайн изданието propertywire.com.

Все пак застрахователната компания Nationwide, която е изготвила индекса, очаква цените да нараснат с около 1% през 2018 г., т.е. по-малко, отколкото в последните няколко години.

„Гледайки към бъдещето, много ще зависи от това как се развива по-широката икономическа среда, особено трудовият пазар, но също и лихвените проценти. Слабата икономическа активност и продължаващото свиване на бюджета на домакинствата вероятно ще продължи да упражнява скромно негативно въздействие върху жилищния пазар и ръста на цените на жилищата тази година“, казва Робърт Гарднър, главен икономист на Nationwide.

Той отбеляза, че има възстановяване на броя на купувачите на първо жилище, който сега до голяма степен съответства на нивата отпреди кризата. „Улесненият достъп до кредитиране, включително програми като Help to Buy, помогнаха за съживяване на дейността“, отбелязва Гарднър.

„В същото време броят на хората, които сменят жилището си, е относително по-малък отчасти заради липсата на наличности на пазара. Покупките на имоти с цел отдаване под наем са намалели като дял от общия брой на трансакциите от 2016 г. насам, което отразява намаляването на търсенето след данъчните промени“, казва още Гарднър.

Цените на имотите растат много по-стабилно, смята Крейг Хол, мениджър „Ново строителство“ в компанията Legal & General Mortgage Club. „Лихвите по ипотеките все още са конкурентни и подкрепата от различни програми като Help to Buy продължава да помага на купувачите да навлязат на жилищния пазар. Все още обаче има купувачи, които трудно правят първата си крачка“, допълва Хол.

Още по темата

В същото време друго изследване на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти (NAEA) във Великобритания установи, че рекорден брой жилища през март са били продадени на по-ниска от офертната цена.
86% от имотите, продадени през третия месец от годината, са намерили купувач след отстъпка, което е най-високото ниво от началото на воденето на статистиката през 2013 г.

Това е повишение с 12 пр.п. спрямо февруари, когато 74 на сто от продавачите са приели оферти под първоначалната офертна цена. Само 10% от продадените имоти през март са намерили купувач на първоначалната цена, което също е най-ниското ниво от началото на воденето на статистиката.

В същото време търсенето леко е намаляло според регистрите на брокерите на недвижими имоти, като броят на хората, търсещи жилище, е намалял незначително от средно 309 регистрирани в имотна агенция през февруари до 308 през март.

Докладът на NAEA показва още, че на годишна основа търсенето на жилище се е свило с 22%, като агентите по недвижими имоти са регистрирали средно 397 души, търсещи дом, в имотна агенция през март 2017 г. спрямо 417 през март 2016 г.

Броят на наличните имоти за покупка е достигнал най-високото си равнище от октомври 2017 г. със средно 40 налични имота в имотна агенция през март спрямо 35 през февруари.

„Въпреки че търсенето на жилища се охлади през последните няколко месеца и създаде тези пазарни условия, възможно е то да нарасне отново, тъй като хората, отлагащи покупка, се възползват от по-ниските цени“, казва Марк Хейуорд, главен изпълнителен директор на NAEA.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Емирът на Дубай иска да придобие някои от най-луксозните хотели в Европа