IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на цените на новите жилища в Китай се е ускорил през ноември

Експерти очакват още стимули в подкрепа на сектора на имотите от централното правителство

12:45 | 02.12.15 г.
Ръстът на цените на новите жилища в Китай се е ускорил през ноември

Ръстът на цените на новите жилища в Китай се е ускорил през ноември. Това показват резултатите от проучвания на консултантската компания Real Estate Information Corporation (CRIC) и частната компания за данни China Real Estate Index System (CREIS), съобщава Ройтерс.

Годишният ръст на цените на новите градове в 288 града в Китай е достигнал 2% през ноември, което е четвърти пореден месец на ръст, отчита CRIC. Месечното увеличение, според данните на компанията, е 0,3%.

China Real Estate Index System (CREIS) показва, че средният ръст на цените на новите жилища в 100-те най-големи града се е ускорил до 2,9% през ноември спрямо ноември 2014 г., което също е ръст за четвърти пореден месец.

CREIS прогнозира, че с фискалните и парични стимули на централното правителство в Пекин може да се очаква „гореща зима“ за жилищния пазар.

През последните месеци в големите градове в Китай се наблюдава ръст на сделките и цените на жилищата, след като за повече от година пазарът на имоти буксуваше. Основен стимул дават облекченията, които правителството прие – за покупка на втори дом и редица намаления на данъците.

Очакванията са правителството да предприеме още мерки за подкрепа на сектора на имотите, който е ключов за все по-забавящата се китайска икономика. Секторът е най-рисков за икономиката заради натрупаните непродадени запаси от жилища и свиващите се инвестиции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още