IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на инвестициите в имоти в Китай се ускорява до 4-месечен връх през август

Повишаването на продажбите може да се сблъска с по-сериозни препятствия, тъй като Пекин засилва мерките за ограничаване на спекулативните покупки

09:10 | 16.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Ръстът на инвестициите в имоти в Китай се ускорява до 4-месечен връх през август на фона на по-слабото представяне на други местни сектори, повлияни от продължаващата търговска война със САЩ и забавянето при потребителското търсене, съобщава Ройтерс.

Ръстът на продажбите на имоти се ускорява до най-бързото си темпо за повече от година, но скокът при търсенето може да послужи като червена лампа за политиците, които се стремят да намалят високия дълг на домакинствата и да избегнат потенциалния риск от създаване на балон. 

Инвестициите в имоти са важен фактор за растежа на втората по големина икономика в света. Тази индустрия помогна на Китай да се справи със забавянето на икономиката си от продължителна търговска война със САЩ.

Инвестициите в имоти през август нарастват с 10,5% спрямо същия месец от 2018 г., като ръстът се ускорява спрямо 8,5-те процента, регистрирани през юли, показват изчисленията на Ройтерс въз основа на данните на Националното статистическо бюро на Китай.

За периода януари-август инвестициите също нарастват с 10,5%, спрямо година преди това, и с 10,6% спрямо първите седем месеца.

По-силните показатели за инвестициите и продажбите през август са регистрирани на фона на продължително свиване на промишлената активност и по-резкия спад на цените на производителите за въпросния месец, които подхранват притесненията, че наближава глобална рецесия, тъй като растежът в Китай губи силата си.

Продажбите на имоти по площ, основен барометър на търсенето за сектора, нарастват с 4,7% през август на годишна база, спрямо ръста от 1,2% през юли, отчитайки своя най-бърз растеж от юли 2018 г., показват изчисленията на Ройтерс.

Основните строителни предприемачи като China Vanke и Country Garden holdings, отчитат годишно увеличение на договорените продажби през август.

За периода януари-август продажбите продължават да отчитат спадат на годишна база, свивайки се с 0.6% след понижението от 1.3% през първите седем месеца.

Цените на имотите все още растат с близо 10 на сто след повече от три години затягане на политиката.

Сред предприетите мерки от страна на Пекин за подкрепа на икономиката е ирешението на централната банка на страната да освободи 900 млрд. юана (127,2 млрд. долара) ликвидност по-рано този месец, като намали задължителните резерви на банките.

През август китайският банков и застрахователен регулатор заяви, че е открил редица нарушения сред дребните кредитори, като отпускане на заеми за проекти с недостатъчно капитализиране на недвижими имоти и свръхзадлъжнели платформи на местната власт.

Новото строителство започва със забавяне, тъй като неотдавнашният ход на Пекин за затягане на контрола върху спекулативните покупки намали доверието в сектора.

Стартирането на ново строителство, измервано чрез етажната площ, нараства по-бавно през август, с  ръст от 4,9% спрямо година по-рано.

За януари-август започването на ново строителство нараства с 8,9%, срещу 9,5-процентено покачване през първите седем месеца.

Ръстът при продажбите може да се сблъска с по-сериозни препятствия през следващите месеци, тъй като Китай засилва мерките за ограничаване на спекулативните покупки. В края на август правителството заяви, че ще постави таван при ипотечните лихви за физически лица, като се очаква това да започне от октомври.

Средните лихви за ипотечните кредити през август както за покупки на първи, така и за втори дом в Китай, бяха увеличени спрямо нивата, наблюдавани през юли, съобщи в четвъртък държавната компания China Securities Journal.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още