Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Ръстът на жилищните цени в Германия ще се забави, но достъпността ще се влоши

Повишиването на заплатите и по-бърз темп на строителство са сред факторите за подобряване на достъпността на жилищата

Ръстът на жилищните цени в Германия ще се забави, но достъпността ще се влоши

Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg

Ръстът на цените на надценения имотен пазар в Германия изглежда ще се забави през следващите години, но достъпността ще се влоши на фона на ограниченията пред предлагането, които задържат цените високи, компенсирайки отрицателните последици от по-затегнатата парична политика, показва допитване на Ройтерс.

След като нараснаха с 10% тази година, цените ще се покачат с 6% през идната година, с 4% през 2023 г. и с 2% през 2024 г., сочат средните прогнози на 11 имотни експерти, до които Ройтерс се е допитал между 18 и 29 ноември. Но анкетираните са единодушни, че достъпността ще се влошава през идните две-три години.

„Продължаващият ръст на цените, особено в големите градове, ще изключва все по-голяма част от германското население от жилищната собственост“, казва Себастиан Шнайдар от компанията BayernLB.

На въпрос какво ще помогне за подобряване на достъпността анкетираните посочват приспадане на данъци, по-високи заплати, по-бърз темп на строителство и по-малка административна тежест.

„За подобряване на достъпността цените на имотите ще трябва да намалеят или заплатите трябва да нарастват по-бързо от цените на недвижимите имоти“, казва Карстен Брески от ING. „Освен това понижаване на лихвите по ипотечните кредити ще подобри достъпността“, допълва той.

Още по темата
Подобно на други централни банки Европейската централна банка понижи лихвите до рекордно дъно в разгара на коронавирусната пандемия и макар че отделно допитване на Ройтерс установи, че не се очаква лихвите по ипотечните кредити да се вдигнат най-малко до 2024 г., банката ще прекрати програмата си за изкупуване на облигации.

Инфлацията в еврозоната е доста над целта на ЕЦБ от 2%, а в Германия, която е най-голямата икономика в Европа, тя се ускори до 6% през ноември, най-високото ниво от януари 1997 г., когато започва воденето на хармонизирана статистика от ЕС, показаха официални данни от понеделник.

Членът на борда на директорите на ЕЦБ Изабел Шнабел заяви по-рано този месец, че политиката на банката не може да игнорира ръста на цените на имотите, който е довел до потенциално опасно надценяване.

На въпрос за нивото на цените на жилищата по скала от 1 до 10, т.е. от изключително евтини до изключително скъпи, средният отговор е 8.

„Преценката е двояка – в големите градове и техните околности цените достигат много високи нива от 8-9, а в селските райони, които продължават да увеличават значимостта си на фона на работата от разстояние, все още са по-достъпни“, коментира Флориан Ноймейер от компанията Interhyp.

Анкетираните пазарни наблюдатели са разделени в отговора си на въпроса какво би оказало най-голямо въздействие върху германския жилищен пазар догодина, като седем от тях са избрали ограниченото предлагане, а седем – по-високи лихви по ипотечните кредити или затягане на паричната политика. Някои са избрали и двете.

„Желанието за повече имоти, по-малкият размер на домакинствата и т. н. продължават да генерират по-голямо търсене. По-високите лихви, инфлацията и затягането на паричната политика ограничават търсенето“, коментира Пеер Хесмер от VON POLL Real Estate.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Струва ли си покупката на жилище в метавселена?