Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Ръстът на жилищните цени в САЩ вероятно ще се забави наполовина догодина

Ограниченото предлагане изключва много нови купувачи от пазара и ги принуждава да живеят под наем

Ръстът на жилищните цени в САЩ вероятно ще се забави наполовина догодина

Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg

Ръстът на цените на жилищата в САЩ ще се забави наполовина спрямо настоящия си двуцифрен темп догодина, но все пак ще продължи да изпреварва ръста на потребителските цени и на заплатите, показва допитване на Ройтерс сред имотни анализатори, според които достъпността ще се влоши през идните две-три години.

Често смятан за основа на финансовото благосъстояние и доверието на потребителите, американският жилищен пазар не само издържа на забавянето на икономиката заради пандемията, но и се представя по-добре от по-широката икономика.

Ултраниските лихви и първоначалното търсене на по-големи жилища с възможност за работа от вкъщи заради пандемията тласнаха цените на жилищата нагоре с ударен темп.

Индексът S&P Case-Shiller, който следи 20 големи американски града, е нараствал двуцифрено през последните десет месеца и според имотните анализатори, участвали в анкета от 17 ноември до 6 ноември, темпът ще се запази до края на годината и ще достигне средно 16,8%.

Очаква се той да се забави до 8% през 2022 г. Прогнозите са в диапазона от 3% до 15%.

„Цялостното търсене на жилища остава силно, но има твърде малко строителство, което буди притеснение за общото състояние на жилищния пазар“, коментира Марк Витнер, старши икономист в Wells Fargo.

„Очакваме продажбите и новото жилищно строителство да се забавят през 2023 г., тъй като голяма част от натрупаното търсене вероятно ще бъде удовлетворено дотогава. Ръстът на цените също се очаква да се забави“, допълва той.

Като знак за силното търсене на жилищата, продажбите на съществуващи имоти в САЩ, които съставляват около 90% от продажбите на жилища в САЩ, се очаква да достигнат среден годишен темп от 6 млн. броя поне до края на 2022 г.

Но ускоряването на инфлацията и заявленията на Федералния резерв през последно време, че ще затегне паричната политика по-рано от очакваното вероятно ще забавят темпа, с който цените нарастваха през тази година.

Липсата на ново предлагане, което изключва много нови купувачи на жилища от пазара, също ще остане голямо предизвикателство през идната година. Нивата на наличностите са само около една трета от считаното за стабилно ниво.

В отговор на въпрос какво ще повлияе най-много върху жилищния пазар в САЩ догодина, всички анализатори с изключение на един, които са отговорили на допълнителния въпрос, са избрали ограниченото предлагане (14) или повишаване на лихвите (12).

„Предлагането е от основно значение. Намаляването на предлагането на имоти ново строителство ще доведе до ръст на цените на жилищата над ръста на доходите на хората и до разширяване на неравенството в богатството“, коментира Лорънс Юн, главен икономист на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти.

Още по темата
Ограниченото предлагане, което оказва пряко въздействие върху достъпността, не се очаква да се подобри скоро.

Близо 80% от анализаторите, или 22 от 28, които са отговорили на допълнителен въпрос, са заявили, че очакват достъпността на жилищата да се влоши през идните две-три години.

„Достъпността се превръща в много сериозно притеснение. Много хора ще бъдат изключени от закупуването на дом и повече хора ще бъдат принудени да живеят под наем“, коментира Брад Хънтър от консултантската компания Hunter Housing Economics.

„Много хора от поколението Y (родените между 1980 и 2000 г. – бел. ред.) вече се насочват към наемането на самостоятелни еднофамилни жилища. Сега те имат деца, така че се нуждаят от къща в покрайнините с двор, близки паркове, други деца в квартала и добри училища в предградията“, допълва той.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Ускоряващата се инфлация е удвоила продажбите на жилища в Турция през декември