IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на кредитирането ускорява ръста на цените на жилищата в Китай

Възстановяването е особено видимо в по-малките градове

10:51 | 16.04.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на новите  жилища в Китай отбелязаха по-голям ръст през март в сравнение с предходните четири месеца, което е един от първите официални признаци за повсеместно възстановяване на жилищния пазар в страната, съобщава Bloomberg.

Стойността на новите жилища без субсидираните от държавата домове, е нараснала средно с 0,61% през март спрямо февруари в 70 големи града, следени от Китайската статистическа служба, показват официални данни. Това е повече в сравнение с повишението от 0,53% месец по-рано.

Възстановяването е по-видимо в по-малки градове, където местните власти все повече използват т. нар. „невидимо улеснение“, за да компенсират намалената подкрепа от проекти за реновиране на предградията.

Най-големият ръст е бил регистриран в Дандун и в Дзинджоу, които имат население от около 3 млн. души. По-малките градове обичайно имат по-разхлабена политика в областта на имотите, а купувачите може да се завърнат на пазара, след като усетят, че търсенето в по-големите градове се увеличава, казва Йен Юедзин, анализатор в China Real Estate Information Corp.

Данните за продажбите на жилища, които ще бъдат публикувани в сряда, ще дадат по-ясна представа за това дали нагласите на купувачите са се подобрили. Продажбите миналия месец показаха първи признаци на възстановяване. Китай Китай

Ускоряването на ръста на цените поставя и въпросът дали ще има по-голямо разхлабване на ограниченията за имотите. Кредитирането отбеляза силен ръст през март и той намира отражение в имотната индустрия.

Неотдавна властите в Пекин инструктираха десетки по-малки градове да се откажат от правилата за разрешение за местожителство, което беше навременен стимул за жилищните пазари в тези градове. Сега когато кредитите отново потекоха, „някои купувачи се страхуват да не пропуснат нов скок на цената“, казва Джан Дауей, анализатор в Centaline Group. „След като дълго време остана статично, тяхното натрупано търсене може да тласне цените нагоре“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още