IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на наемите на жилища в Европа се забавя

Подкрепата за въвеждане на таван на наемите се увеличава, показва индексът на HousingAnywhere

14:49 | 12.07.19 г.
<p>
	Изглед от Барселона.&nbsp;<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Изглед от Барселона. Снимка: Архив Ройтерс

След продължително и на моменти рязко повишаване на наемите на жилища в големи европейски градове през последните няколко години сега цените изглежда са достигнали плато и запазват равнището си, сочи индексът на сайта HousingAnywhere, цитиран от онлайн изданието propertywire.com.

В много страни има недостиг на жилища за наем и редица градове обмислят таван на наемите, отбелязват авторите на индекса, който анализира данни от 88 417 обяви за стаи в домове за съжителство в Барселона, Берлин, Брюксел, Мадрид, Милано, Ротердам и Виена.

„През миналото тримесечие вече наблюдавахме, че цените на наемите достигат таван, но сега тенденцията става по-осезаема. Наемателите просто не искат или не могат да плащат по-високи наеми, въпреки че недостигът на жилищния пазар остава тревожен колкото преди една година“, казва Джорди Сийлман, главен изпълнителен директор на HousingAnywhere.

Въпреки че всички пазари отново са отбелязали ръст през второто тримесечие на 2019 г., той е значително по-слаб в сравнение с предходните тримесечия. От включените в индекса градове Барселона регистрира най-голямото общо повишение на годишна основа.

Цените на апартаментите в града са нараснали с 10,07%, на студиата – със 7,17%, а на частните стаи – с 0,76%. Те обаче задържат нивото си, тъй като изглежда, че са достигнали максимума си. Само за последното тримесечие Барселона е сред градовете с лек общ ръст на цените.

„Таванът е достигнат, но забавянето не се дължи на увеличаване на предлагането на апартаменти, студиа и стаи. Все още има неотложна нужда от решения, които повишават броя на апартаменти и стаи, за да се преодолее съществуващият в цяла Европа проблем с жилищата за работещи младежи и студенти“, казва Сийлман.

В Ротердам наемите са нараснали с 3,27% на годишна основа за апартаментите, със 7,31% за студиата и 6,50% за частните стаи. Със среден наем от 1287 евро на месец Ротердам е най-скъпият град в индекса на HousingAnywhere.

Брюксел остава един от най-евтините градове за наемане на жилище, но в сравнение с 2018 г. наемите на апартаменти са се повишили с 2,93%, цените на студиата са нараснали с 8,99%, а на частните стаи – с 5,59%.

Голямото предлагане на жилища и гъвкавото отношение на градските власти към строителни проекти водят до стабилен наемен пазар както за наемателите, така и за собствениците на жилища, отбелязват авторите на индекса.

След като Берлин реши да въведе таван на наемите, други градове в Европа също обмислят подобни мерки. В Холандия Камарата на представителите обсъжда подобен вариант и той се радва на голяма подкрепа за наемите на жилища от средния ценови сегмент.

Сийлман обаче отбелязва, че дори замразяването на наемите да успее да спре последващ ръст, това не е решение от гледна точка на предлагането и строителството на нови жилища и апартаменти може да се окаже не особено привлекателно за предприемачи и инвеститори.

„Ако имотните предприемачи печелят по-малко, жилищният пазар става по-малко привлекателна инвестиционна възможност. Вече виждаме последиците върху броя на финализираните имотни сделки. Според доклада Europe Capital Trends на Real Capital Analytics средният брой на сделките с имоти в Европа е намалял с 32% и е достигнал най-ниското си ниво от шест години насам“, казва Сийлман.

„Стимулирането на новото строителство остава най-доброто решение на недостига на имоти. В краткосрочен план преустройството и редизайнът на съществуващи сгради също може да предложи известно пространство за дишане. Има спешна нужда от диалог между участниците на пазара – наематели, собственици на имоти, инвеститори и политици. Само тогава може да бъде намерено дългосрочно и устойчиво решение за жилищния пазар“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:31 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още