IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С изобилие от пари купувачите на имоти чакат продавачите да се огънат

Инвеститорите в бизнес имоти се надяват цените на активите да намалеят с 20% спрямо нивата им преди пандемията

12:50 | 20.05.20 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Mark Abramson/Bloomberg</em></p>

Снимка: Mark Abramson/Bloomberg

Най-големите инвеститори в недвижими имоти седят върху купища с пари и се готвят за изгодни възможности, създадени от пандемията, пише Bloomberg.

На фона на задъхването на икономиките по света цените на бизнес имотите се очаква да намалеят. Ключовият въпрос е с колко.

Продавачите са склонни да направят отстъпки от около 5%, а купувачите се надяват цените да паднат с около 20% спрямо нивата им преди пандемията, казва Чарлз Хюлет, управляващ директор в Rclco Real Estate Advisors. Тази пропаст, която вероятно ще бъде по-голяма в отделни случаи, води до замразяване на сделки.

„Мантрата за всичко, което още не е започнало, е – отлагане, забавяне и в много случаи предоговаряне“, казва Хюлет. „Ако ще имам изключителен май 2020 г., искам да демонстрирам пред инвеститорите си, че съм направил невероятно добра сделка“, допълва той.

Излишни средства

Компаниите за частни капиталови инвестиции в света държат неизползвани средства на стойност 328 млрд. долара за инвестиции в недвижими имоти, сочат данни на компанията Prequin. Преди кризата цените на активите растяха, тъй като инвеститорите преследваха доходност в по-рискови краища на имотния пазар. Сега Blackstone Group и Brookfield Asset Management, най-големите компании за инвестиции в недвижими имоти, се очаква да търсят изгодни сделки, възползвайки се от последиците от пандемията. Имоти Имоти

Засега правилата за социално дистанциране и виртуалните пътувания спират блокирани трансакции и пораждат предположения, че цените ще се понижат през идните месеци.

„Въведените физически ограничения до голяма степен не позволяват сключването на нови сделки“, казва Том Лийхи, базиран в Лондон старши директор в Real Capital Analytics. „Далеч по-малко активни купувачи, далеч по-малко сделки, ръст на сделките с отклонение от договора – това са предпоставките за спад на цените, когато пазарът наистина се завърне“, отбелязва Лийхи.

Обемът от сделки в Европа е намалял с 65% през април спрямо година по-рано, допълва той. Американските и азиатските пазари са изправени пред сходни понижения.

Азия, откъдето започна пандемията, вероятно ще се възстанови по-бързо, отколкото Европа или Америка, тъй като Тайван, Южна Корея, Япония и части от Китай се отварят отново за бизнес, казва Ричард Баркъм, главен икономист на CBRE. Трансакциите в Северна и Южна Америка ще намалеят с 35% тази година спрямо понижение от около 25% в Азиатско-тихоокеанския регион, допълва той.

Последна актуализация: 07:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 9 rate down comment 0
ПИЧ
преди 3 години
Така е, банките имат купища пари (без да плащат за тях лихва), съответно са готови да ги дадат на real estate инвеститори и така до безкрай. Източникът на тези пари са Централните банки, те помпят и надуват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 0
Mirilai-lai
преди 3 години
като е "изобилие от пари", защо купуват със заеми...а какви ще са условията по заемите след 1 година...ами след 5 ? а данъците и другите разходи за поддръжка какви ще са?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
Инвестиращ
преди 3 години
"Изобилието от пари" у купувачите не е ли натиск в обратната на желаната от тях посока на промяна на цените на имотите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 1
крас
преди 3 години
Тендненциите са човек да притежава толкава колкото му е нужно и нищо повече от това което се превръща в бреме с разходите си по подръжка. КУПУВАНЕТО НА НЕДВИЖИМ ИМОТ С ЦЕЛ ВЛАГАНЕ НА СРЕДСТВА КОИТО В ДАДЕН МОМЕНТ ДА БЪДАТ РАЗВЪРЗАНИ в условията на един непредсказуем пазар е НЕРАЗУМНО. Затова и хората изчакват в КЕШОВИ ПОЗИЦИИ и блокират пазара на една стока от която НЕОБХОДИМОСТТА ще е все по малко нужна някому.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още