Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

С колко ще намалеят цените на бизнес имотите на Острова при Brexit без сделка?

Стойността на капитала във Великобритания ще се понижи дори при излизане от ЕС със споразумение

С колко ще намалеят цените на бизнес имотите на Острова при Brexit без сделка?

Снимка: Архив Ройтерс

Ако не бъде постигната сделка за Brexit, цените на бизнес имотите във Великобритания вероятно ще намалеят с между 5 и 9% в идните две години, показва доклад на Capital Economics, цитиран от онлайн изданието ipe.com.

Консултантската компания прогнозира, че стойността на капиталите ще намалее с 3,5% през 2019 и 1,9% през 2020 г. при „подреден“ Brexit без сделка и съответно със 7,4% и 1,4% при „хаотично“ напускане на Европейския съюз от Великобритания.

Още по темата
Прогнозата е доста по-оптимистична в сравнение с тази на Английската централна банка (АЦБ), която неотдавна предупреди, че стойността на капиталите, вложени в бизнес имоти, може да намалее с 27% в идните пет години при „разрушителен“ Brexit и с 48% при „хаотично“ напускане.

Capital Economics отбелязва, че анализът на централната банка „се основава на най-лошия сценарий в стрес тестовете за банковата система“ и не дава „правдоподобни прогнози“.

В доклада се посочва още, че „цифрите на АЦБ не отговарят“ на очакванията на Capital Economics за намаляване на експозицията на банките на ипотечно кредитиране.

„Липсата на зависимост от дълговото финансиране през настоящия цикъл спрямо предходния“ беше посочена като един от многобройните фактори, които гарантират, че пазарът ще бъде по-стабилен в сравнение с 2007 и 2008 г.

„Съотношението на дълга към собствения капитал е значително по-ниско, което осигурява защита, така че инвеститорите вероятно няма да бъдат принудени да продават от банките, дори стойностите рязко да намалеят“, казва се още в доклада.

Но Capital Economics очаква стойността на капитала във Великобритания да намалее, дори да бъде постигнато споразумение за Brexit. Компанията прогнозира понижение от около 4% в идните две години.

Последната консенсусна прогноза на The Investment Property Forum, която включваше прогнозите на 25 фондови мениджъри и консултанти, показа, че повечето инвеститори очакват стойността на капиталите във Великобритания да намалеят с 1,7% през 2019 г. и 1,2% през 2020 г.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Продажбите на съществуващи жилища в САЩ намаляват неочаквано през април