IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С наближаването на Brexit цените на жилищата във Франкфурт отбелязват силен ръст

Жилищата в централните квартали на града се продават на цена между 6500 и 8000 евро на кв. м

14:27 | 07.02.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

С наближаването на Brexit и плановете на около 30 финансови институции да преместят офисите си във Франкфурт хиляди банкери са изправени пред перспективата да сменят дома си. Други вече са предприели конкретни стъпки, пише Bloomberg.

Населението на града, който PricewaterhouseCoopers поставя на пето място по перспективи за инвестиции през 2019 г., е нараснало с над 10% от 2012 г. насам, показва доклад на имотната агенция Engel & Voelkers. За разлика от други германски градове, във Франкфурт има множество жилищни кули, но с 1000 нови жители, които се установяват в централния квартал „Манхатън“ всеки месец след гласуването за Brexit, пазарът започва да се свива.

„Цените продължават да растат, особено в централните локации“, казва Оливие Петерс от Peters & Peters Sotheby’s International Realty във Франкфурт. Миналата година цените на жилищата в града са нараснали с 10%, съобщава германското икономическо издание Handelsblatt.

Жилищата в търсени квартали като „Дипломатическия квартал“ или „Захсенхаузен“ се продават на цена от около 6500 до 8000 евро на кв. м. Това е „по-малко в сравнение с други големи претенденти за привличане на бизнеса след Brexit”, отбелязва Петерс.

Растежът на цените обаче е значителен в сравнение с предишни години, казва Даниел Ритер, главен изпълнителен директор на Von Poll Real Estate, чиято централа се намира във Франкфурт. Той е виждал жилищата, които струват около 70% повече в сравнение с десет години по-рано и очаква броят им да нарасне още повече.

Във Франкфурт няма ограничения за чужденци, които искат да се сдобият с жилище, стига да имат сметка в германска банка за бързото протичане на трансакциите. Bloomberg посочва и най-търсените квартали в града. „Захсенхаузен“ е популярен жилищен квартал, в който има повече жилища в стил вили от останалите райони. Местните жители го избират заради парковете и близостта до културните центрове като музея „Щедел“.

„Дипломатическият квартал“ е един от най-търсените райони във Франкфурт. Характеризира се с широки улици и добре поддържани вили, сгушени в зеленина. В квартала се намират консулствата на много държави, така че има засилени мерки за сигурност, които са допълнителен бонус за мнозина бъдещи купувачи.

В един от най-новите квартали на Франкфурт – Europa Guarden, бивши гари за товарни влакове са превърнати в небостъргачи, паркове и търговски улици точно в центъра на града. Скоро в квартала ще се появи и станция на метрото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още