Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Санкциите и по-евтиният петрол тласнаха надолу инвестициите в имоти в Русия

Те са намалели с 39% на годишна основа през 2018 г., сочат данни на консултантска компания

Санкциите и по-евтиният петрол тласнаха надолу инвестициите в имоти в Русия

Снимка: Архив Ройтерс

Инвестиционните обеми в бизнес имоти в Русия са достигнали 2,8 млрд. долара през 2018 г., което е спад с 39% на годишна основа спрямо 4,7 млрд. долара през 2017 г., сочат данни на консултантската компания JLL. Само през четвъртото тримесечие на 2018 г. инвестициите са достигнали 966 млн. долара, което е половината от нивата през същия период на 2017 г., съобщава онлайн изданието World Property Journal.

„Обемите от 2018 г. почти доближиха цикличното дъно от 2015 г., когато икономиката беше в рецесия. Основната причина за спада е предпазливостта на инвеститорите заради санкциите срещу Русия, волатилността на нововъзникващите пазари и спада на цената на петрола“, отбелязва Наталия Тисчендорф, ръководител на отдел “Капиталови пазари в Русия и ОНД“ в JLL.

„Отлагането на някои големи трансакции за 2019 г. задълбочи спада на инвестиционния обем през 2018 г. Въпреки това, за разлика от 2015 г., дълговият пазар в Русия е стабилен, налично е дългово финансиране с относително ниски лихви и това създава ироничен недостиг на имотни продукти за покупка“, допълва тя.

През 2018 г. офис секторът е получил най-голямо внимание от страна на инвеститорите с 31% от общия обем. Сред големите офис сделки са били придобиването на Legion I BC от FC Otkritie за собствено ползване и закупуването с инвестиционна цел на офис сградата Metropolis от Hines и PPF Real Estate.

Секторът на търговските площи е съставлявал 28% от инвестициите, като най-голямата сделка е била закупуването на Riviera SEC в Москва. Жилищният сектор (терени за жилищно строителство) е оформил дял от 23% от общия инвестиционен обем, което е ръст спрямо 11% през 2017 г.

Санкт Петербург е продължил да увеличава дела си през 2018 г. до 23% от общия обем инвестиции спрямо 17% през 2017 г. и 9% през 2016 г., въпреки че обемът леко е намалял в абсолютни изражения. Делът на Москва се е свил до 66% спрямо 78% през 2017 г.

Още по темата

Делът на регионалните инвестиции е достигнал 11% от общия обем в страната спрямо 5% през 2017 г. Сред големите регионални трансакции миналата година са били придобиването на склад от Raven Property Group в Нижни Новгород, придобиването на търговските центрове Murmansk Mall в град Мурманск и на KomsoMALL във Волгоград.

Въпреки че делът на чуждестранния капитал в осъществените трансакции е нараснал до 28% през 2018 г. спрямо 18% година по-рано, в абсолютни изражения сумите са почти сходни – 793 млн. долара спрямо 823 млн. долара.

Придобиването на Riviera SEC от KLS Eurasia Venture Fund от Киргизстан е било най-голямата сделка на чуждестранен инвеститор през 2018 г. На второ място е закупуването на 12 магазина K-Rauta от френския търговец на дребно Leroy Merlin. Третото място е за придобиването на офис сградата Metropolis от Hines и PPF Real Estate.

„Икономическият растеж на Русия през 2019 г. ще се задържи между 1,5 и 1,7%, като ще остане ограничен от санкциите и произтичащите от тях несигурност и волатилност. Въпреки че нямаме основания да очакваме силен растеж на инвестиционните сделки с недвижими имоти, ниската база от 2018 г. и отлагането на някои сделки може да доведат до повишаване на инвестициите с 25%. Поради това прогнозираме, че инвестициите през 2019 г. ще достигнат 3,5 млрд. долара“, казва Олесия Джуба, ръководител на отдел „Изследвания за Русия и ОНД“ в JLL.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (14)

   1| 2    
2
 
0
 
14
georgi_shum до: ABBA
преди 2 месеца
Друга песен запя сега;) типичен т.рол си. Да те оборя ли с данни, че външния им дълг не намалява? Ще се засрамиш ли от себе си а?
1
 
0
 
13
georgi_shum до: ABBA
преди 2 месеца
Коментарът е изтрит заради наличие на обиди
8
 
7
 
12
ABBA до: georgi_shum
преди 2 месеца
Руснаците трупат злато-валутни резерви и си намаляват външният дълг.
За мен това е най-важно.
Иначе, ако си във валутен борд, за да въздигаш иконимика, трябва да купуваш от зелените хартийки на хегемона - иначе няма как. Айде и евро.

Лемън Брадърс по графики бяха супер, но изтрещяха за нула време.......
4
 
10
 
11
julian12 до: julian12
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Не че нещо, ама на кредит и баба знае. Просперитет изграден на дълг означава да си заробиш децата. Айде мерси...
9
 
8
 
10
julian12 до: fon
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Да де ама България започна да яде на кредит, а руснаците са на +

Още от По света
Китайски инвеститори изкупуват луксозни жилища във Виетнам