IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Санкциите и по-евтиният петрол тласнаха надолу инвестициите в имоти в Русия

Те са намалели с 39% на годишна основа през 2018 г., сочат данни на консултантска компания

18:01 | 10.02.19 г. 14
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Инвестиционните обеми в бизнес имоти в Русия са достигнали 2,8 млрд. долара през 2018 г., което е спад с 39% на годишна основа спрямо 4,7 млрд. долара през 2017 г., сочат данни на консултантската компания JLL. Само през четвъртото тримесечие на 2018 г. инвестициите са достигнали 966 млн. долара, което е половината от нивата през същия период на 2017 г., съобщава онлайн изданието World Property Journal.

„Обемите от 2018 г. почти доближиха цикличното дъно от 2015 г., когато икономиката беше в рецесия. Основната причина за спада е предпазливостта на инвеститорите заради санкциите срещу Русия, волатилността на нововъзникващите пазари и спада на цената на петрола“, отбелязва Наталия Тисчендорф, ръководител на отдел “Капиталови пазари в Русия и ОНД“ в JLL.

„Отлагането на някои големи трансакции за 2019 г. задълбочи спада на инвестиционния обем през 2018 г. Въпреки това, за разлика от 2015 г., дълговият пазар в Русия е стабилен, налично е дългово финансиране с относително ниски лихви и това създава ироничен недостиг на имотни продукти за покупка“, допълва тя.

През 2018 г. офис секторът е получил най-голямо внимание от страна на инвеститорите с 31% от общия обем. Сред големите офис сделки са били придобиването на Legion I BC от FC Otkritie за собствено ползване и закупуването с инвестиционна цел на офис сградата Metropolis от Hines и PPF Real Estate.

Секторът на търговските площи е съставлявал 28% от инвестициите, като най-голямата сделка е била закупуването на Riviera SEC в Москва. Жилищният сектор (терени за жилищно строителство) е оформил дял от 23% от общия инвестиционен обем, което е ръст спрямо 11% през 2017 г.

Санкт Петербург е продължил да увеличава дела си през 2018 г. до 23% от общия обем инвестиции спрямо 17% през 2017 г. и 9% през 2016 г., въпреки че обемът леко е намалял в абсолютни изражения. Делът на Москва се е свил до 66% спрямо 78% през 2017 г.

Делът на регионалните инвестиции е достигнал 11% от общия обем в страната спрямо 5% през 2017 г. Сред големите регионални трансакции миналата година са били придобиването на склад от Raven Property Group в Нижни Новгород, придобиването на търговските центрове Murmansk Mall в град Мурманск и на KomsoMALL във Волгоград.

Въпреки че делът на чуждестранния капитал в осъществените трансакции е нараснал до 28% през 2018 г. спрямо 18% година по-рано, в абсолютни изражения сумите са почти сходни – 793 млн. долара спрямо 823 млн. долара.

Придобиването на Riviera SEC от KLS Eurasia Venture Fund от Киргизстан е било най-голямата сделка на чуждестранен инвеститор през 2018 г. На второ място е закупуването на 12 магазина K-Rauta от френския търговец на дребно Leroy Merlin. Третото място е за придобиването на офис сградата Metropolis от Hines и PPF Real Estate.

„Икономическият растеж на Русия през 2019 г. ще се задържи между 1,5 и 1,7%, като ще остане ограничен от санкциите и произтичащите от тях несигурност и волатилност. Въпреки че нямаме основания да очакваме силен растеж на инвестиционните сделки с недвижими имоти, ниската база от 2018 г. и отлагането на някои сделки може да доведат до повишаване на инвестициите с 25%. Поради това прогнозираме, че инвестициите през 2019 г. ще достигнат 3,5 млрд. долара“, казва Олесия Джуба, ръководител на отдел „Изследвания за Русия и ОНД“ в JLL.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 0 rate down comment 2
georgi_shum
преди 5 години
Друга песен запя сега;) типичен т.рол си. Да те оборя ли с данни, че външния им дълг не намалява? Ще се засрамиш ли от себе си а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 1
georgi_shum
преди 5 години
Коментарът е изтрит заради наличие на обиди
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 8
ABBA
преди 5 години
Руснаците трупат злато-валутни резерви и си намаляват външният дълг.За мен това е най-важно.Иначе, ако си във валутен борд, за да въздигаш иконимика, трябва да купуваш от зелените хартийки на хегемона - иначе няма как. Айде и евро.Лемън Брадърс по графики бяха супер, но изтрещяха за нула време.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 10 rate down comment 4
julian12
преди 5 години
Не че нещо, ама на кредит и баба знае. Просперитет изграден на дълг означава да си заробиш децата. Айде мерси...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 9
julian12
преди 5 години
Да де ама България започна да яде на кредит, а руснаците са на +
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 11
georgi_shum
преди 5 години
Коментарът е изтрит заради наличие на обиди
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 13 rate down comment 9
ABBA
преди 5 години
Ъмдааа... янките и да вземат Венецуела + близкоизточните им пудели монархии и имат монопол над цената на петрола.Цената яко пада - гадят на Русия, но Китай се кефи!Цената скача - на Китай кофти, но Русия се кефи!Няма угодия вееее,.......!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 9
ABBA
преди 5 години
Те са на профицитен бюджет,а парите взети от Тикво-Рапона, милиардите свършват. И после какво?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 8
fon
преди 5 години
Руснаците вече лазят в краката ни по покупателна способност.https://***.numbeo.com/cost-of-living/compare_countries_result.jsp?country1=Russia&country2=Bulgaria&displayCurrency=EUR
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 12
Стоян Петров
преди 5 години
***, 7% е от всички възрасти. 40% са желаещите и по-скоро желаещите да напуснат Русия, младежи от 18 до 24 години. Останалите по-скоро са добавени, за да оправят статистиката пред Путин. Между 40 и 60 години къде ще ходиш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още