IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитска Арабия ще строи жилища във футуристичен град за 500 млрд. долара

Работата ще започне през първото тримесечие на тази година

17:43 | 25.07.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Саудитска Арабия съобщи, че ще започне да изгражда първия жилищен квартал в планиран футуристичен град на стойност 500 млрд. долара, който се превърна в символ на амбициите на престолонаследника Мохамед бин Салман за живот след петрола, съобщава Bloomberg.

Кралството планира да започне работа по Neom Bay през първото тримесечие на тази година, съобщава държавната осведомителна агенция Saudi Press Agency (SPA). Кварталът ще има „бели плажове, умерен климат и привлекателна инвестиционна среда“, допълва агенцията. Първата фаза ще бъде завършена до 2020 г.

Планираният мегаград, който беше представен преди една година, е част от мащабен план на принца да повиши приходите, които не са свързани с петрола, и да привлече чуждестранни инвестиции с предложения да промени икономиката, включително с още два туристически проекта. Neom ще бъде финансиран от саудитското правителство, държавния инвестиционен фонд и местни и международни инвеститори.

Проектът включва мост над Червено море, свързващ Neom Bay с Африка. За развитието на градската зона са предоставени около 25 900 кв. км, като тя ще навлиза и в територията на Йордания и Египет.

Критиците подлагаха мегапроекта на съмнения, след като предишни усилия за изграждане на индустриални и финансови градове се провалиха. Строителството на финансовия квартал „Крал Абдулла“ в северната част на Рияд на стойност 10 млрд. долара започна през 2006 г. и трябва да включва 73 сгради, но остана незавършен.

В интервю за Bloomberg през октомври принц Мохамед нарече първата фаза на новия проект Неомска ривиера. „Град Неом ще бъде завършен през 2025 г.“, каза той и допълни, без да разкрива подробности, че „има заинтересовани партньори в Близкия изток и по света“.

До края на тази година в Неом ще отворят врати редица обекти, съобщава SPA без да дава повече подробности. Частното летище в града ще бъде използвано за пътнически полети до края на годината, допълва агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:05 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още