IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделката за изоставеното международно летище край Атина е пред финал

Очаква се договорът за продажбата да бъде гласуван от парламента на 26 септември

12:06 | 14.09.16 г.
<p>
	Край изоставеното международно летище на Атина в момента има бежански лагер. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Край изоставеното международно летище на Атина в момента има бежански лагер. Снимка: архив, Ройтерс

Сделката за концесията на старото летище край Атина Hellinikon се очаква през следващата седмица да влезе за одобрение от парламента на Гърция, съобщава гръцкият в. Kathimerini.

Договорът вероятно ще бъде гласуван в пленарна зала на 26 септември – т.е. преди края на месеца, когато е крайният срок за правителството на южната ни съседка да приеме серия от мерки, за да си осигури следващия транш от спасителната програма в размер на 2,8 млрд. евро.

Сделката ще бъде финализирана почти две години, след като беше подписан договорът за концесия на терена с консорциум с водещ партньор Lamda Development.

Консорциумът спечели търга за терена с оферта от 915 млн. евро. Една трета от сумата ще бъде платена в деня, в който сделката бъде официално вписана в регистрите.

Инвеститорът ще реализира проект на стойност почти 4,6 млрд. евро. Така общата инвестиция достига приблизително 5,5 млрд. евро.

Крайният срок за реализация на проекта върху терена на изоставеното летище е 15 години. Очаква се строителството да генерира около 90 хил. нови работни места.

Гърция взе решение за приватизация на изоставеното летище през 2012 г. Процедурата претърпя серия от спънки, включително беше и временно спряна от кабинета на премиера Алексис Ципрас.

Първоначално интерес към терена проявяваха арабски инвеститори. Qatari Diar обаче се отказа от търга и така продажбата на бившото международно летище се забави с още няколко месеца.

В момента в района на старото летище има бежански лагер. Това обаче не пречи на инвестициите в т.нар. Атинска ривиера – брегът на юг от гръцката столица. Според експерти от сектора на имотите ако планираните инвестиции в района бъдат реализирани, той ще се превърне в ново предпочитано място за работа, образование и културни дейности.

Гръцкото правителство вече продаде комплекса Asteras във Вулиамени, където също предстоят мащабни строителни дейности. Там се предвижда и жилищно строителство, макар че две трети от терена ще са предназначени за туризъм.

Върху част от терена, където в момента има изоставен хотел, се предвижда строителството на 15 луксозни вили, за които вече има интерес от богати купувачи. Очаква се засилване на инвеститорския интерес и към по-неразработените територии в района след тласъка на строителството върху терена на изоставеното летище и в другите комплекси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:43 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още