IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделката за създаването на мегажилищна компания в Германия се провали

Кандидат-купувачът Vonovia не успя да си осигури 50 процента от акциите на Deutsche Wohnen преди крайния срок

18:17 | 23.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg</em></p>

Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg

Базираната в Бохум компания за недвижими имоти Vonovia отново се провали с поглъщането на конкурентната Deutsche Wohnen. Листната на водещия индекс Dax не успя да осигури 50 процента от акциите на номер две на пазара, както обяви в петък следобед Vonovia. Предложението е било прието само за около 47,62 процента от акциите на Deutsche Wohnen.

Това е сериозен провал за главния изпълнителен директор на Vonovia Ролф Бух. Този път той беше сигурен, че начинанието му ще бъде успешно. Преди пет години Vonovia се провали с оферта за поглъщане на Deutsche Wohnen на стойност 14 милиарда евро. По това време шефът на Deutsche Wohnen Майкъл Цан се бореше срещу сливането.

Този път обаче той се обяви за сливането, което струва до 18 милиарда евро, така че сега се очакваше успех. „Погледнете реакцията на пазара“, каза шефът на Deutsche Wohnen Цан в интервю за Handelsblatt през май. „Това ясно казва: сделката предстои. И няма причина да не вярваме в това“.

Цените на акциите на двете компании се обезцениха значително в петък след обявяването на провала. Vonovia първоначално загуби 1,7% до около 58 евро, докато Deutsche Wohnen се обезцени с 0,7% до 50,58 евро.

Крайният срок за офертата за поглъщане вече беше изтекъл в сряда в полунощ, така че в четвъртък можеше да има известие, че е достигнат решаващият праг от 50 процента - ако наддаването е било явен успех. Vonovia постави като условие за предложението групата да може да събере повече от 50 процента от акциите ма Deutsche Wohnen. Vonovia беше предложила 52 евро за всяка акция на Deutsche Wohnen, премия от около 18% върху цената на затваряне на акциите на Deutsche Wohnen преди обявяването на плановете.

Цените на акциите се повишиха в навечерието на решението. Но когато в петък все още нямаше новини от Бохум, доверието на борсовите търговци видимо се влоши. 

Поглъщането щеше да създаде водеща европейска група за недвижими имоти с над половин милион апартамента на стойност над 80 милиарда евро и пазарна стойност от около 50 милиарда евро. Бъдещата компания трябваше да се нарича Vonovia SE и да има седалище в Бохум, но да се управлява от Бохум и Берлин.

Според информация от финансови кръгове фактът, че Vonovia не успя да покрие границата от 50 процента, се дължи, наред с други неща, на хедж фондове. Те за последно държаха около 30 процента от акциите в Deutsche Wohnen, каза пред Handelsblatt вътрешен източник. 

Хедж фондовете са спекулирали за това, че поглъщането ще се случи, но те ще получат повече пари за своите акции чрез евентуално по-късно предложение за сетълмент. Очевидно фондовете са били сигурни, че Vonovia ще постигне необходимите 50 процента дори без техните акции.

Няколко инвестиционни банки наскоро докладваха, че държат големи пакети акции на Deutsche Wohnen; те често ги държат за свои клиенти - хедж фондове. Според последните данни за правата на глас JP Morgan, Goldman и Citigroup наскоро държаха 12,2% от Deutsche Wohnen. UBS държи още 2,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още