Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Сделките с хотели в Европа надхвърлят 10 млрд. евро през 2020 г.

Инвеститорите остават оптимисти за средносрочните и дългосрочните перспективи пред индустрията

Сделките с хотели в Европа надхвърлят 10 млрд. евро през 2020 г.

Снимка: Bing Guan/Bloomberg

Противно на очакванията, сделките с хотели в Европа са останали устойчиви по време на кризата с COVID-19, сочат данни на консултантската компания Cushman & Wakefield, цитирани от онлайн изданието Europe-Re.com.

Общият обем на инвестициите в региона е намалял значително с 63 на сто спрямо 2019 г., но общата стойност на финализираните сделки миналата година все пак е надхвърлила 10 млрд. евро. Инвеститорите са останали оптимистични за средносрочните и дългосрочните перспективи пред индустрията, като все още се случват големи трансакции и продължават да се договарят сделки.

Великобритания е регистрирала най-големия обем от сделки през 2020 г. от 2,3 млрд. евро, въпреки че това е спад с 58% спрямо 2019 г. Следва Германия с обем от 1,8 млрд. евро и спад с 64 на сто на годишна база. Испания е на трето място с общ обем на трансакциите от 1,2 млрд. евро, което е понижение с 20 на сто спрямо 2019 г.

Сред най-малко пострадалите големи пазари са Швеция, Швейцария, Гърция, Португалия и Испания. Швеция дори регистрира лек ръст на трансакционната активност от около 5% на годишна база. През 2020 г. хотелският пазар в Европа е регистрирал близо 400 трансакции, обхващащи около 48 хил. стаи, като почти 43% от обема от сделки е бил договорен след началото на пандемията.

Още по темата
„Хотелският сектор в Европа понася тежък удар от блокадите заради COVID-19, който разбираемо води до рязък спад на инвестиционните обеми. Но хотелската индустрия е уникална с това, че дори когато няма жизнена практическа опора за пътувания и туризъм, винаги ще има нужда от хотелско настаняване“, коментира Джон Хъбард, ръководител на хотелиерската индустрия за Европа, Близкия изток и Африка (ЕМЕА) в Cushman & Wakefield.

„Инвеститорите осъзнават това и тяхната нагласа за сектора остава положителна в средносрочен и дългосрочен план. Запазването на трансакционната активност през 2020 г. и броят на подготвяните сделки отразяват това доверие“, допълва той.

Заради несигурността, породена от пандемията, през 2020 г. се отчита ръст на инвеститорите, които се оттеглят към по-познати територии, като европейските инвеститори са съставлявали голямото мнозинство от обема от трансакции в региона с 83%.

Институционалните инвеститори, които са по-добре позиционирани за излизане от подобни кризи, са повели трансакционния пазар с близо половината (48%) от общия обем. Тези инвеститори обичайно са по-добре капитализирани, с по-добри възможности да издържат на временни проблеми и имат по-дългосрочна инвестиционна стратегия.

Над една четвърт (26%) от обема от сделки през 2020 г. са проекти за строеж или преустройство за сметка на опериране на активи спрямо 12 на сто през 2019 г. Инвестирането в проекти, които не са изправени пред риска да се налагат незабавни капиталови инжекции за запазване на дейността, е атрактивно за инвеститори, стремящи се към купуването на активи, които ще бъдат оперативни, когато пазарът се възстанови. Пример за това е придобиването на EDITION Madrid от Archer Hotel Capital за над 220 млн. евро, който се очаква да отвори врати през 2022 г.

Една трета от обема от сделки през 2020 г. са за обекти извън градски локации. Но когато се включат само сделки, договорени след началото на вируса, делът на извънградските локации нараства до над 41 на сто. Това може да показва очакванията на инвеститорите за по-бързо възстановяване и/или по-добри дългосрочни перспективи за хотелите, стимулирани от търсенето на забавления, които обичайно се намират извън големите градове. Без изненада отчетлив спад се наблюдава при придобиването на летищни хотели с понижение от 87%.

„С напредването на 2021 г. задействането на програмите за ваксиниране и съживяването на икономиката, пътуванията и ваканциите – в страната или в чужбина, ще заемат основно място в мислите на хората. Неотдавна видяхме това във Великобритания с рязък ръст на запитванията към ваканционни компании след публикуването от британския премиер на пътна карта за излизане от блокадата“, казва Джон Хъбард.

„С отварянето и на градовете пътуванията по работа ще се завърнат все повече в дневния ред, последвани от по-големи събития като конференции. В момент, когато Европа бавно излиза от кризата, желанието за повече контакти лице в лице и качествено време за забавление ще даде значителен тласък на хотелския сектор“, смята той.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Продажбите на нови жилища в Лондон се сриват до най-ниското си ниво от 2012 г.