Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Сделките с имоти в Испания са отбелязали годишен спад от 29% през март

Страната наложи една от най-строгите блокади в Европа за спиране разпространението на коронавируса

Сделките с имоти в Испания са отбелязали годишен спад от 29% през март

Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Броят на имотните трансакции в Испания се е сринал с 29% през март спрямо година по-рано, сочат публикувани вчера данни, цитирани от Ройтерс. Това са първите официални данни за имотния пазар за месеца, в който Испания наложи строга блокада заради коронавируса.

Трансакциите в данните на Националния статистически институт на Испания включват наследявания, дарения и продажби. Броят само на имотните продажби, регистриран през март, е намалял с малко над 20% спрямо същия месец на 2019 г. и спрямо предходния месец.

Още по темата

Испания е една от най-тежко пострадалите страни от пандемията, които обявиха извънредно положение на 14 март. Сега то навлезе в деветата си седмица. Блокадата остави повечето хора в дома им и нанесе тежък удар на икономиката.

Испания започна да смекчава ограниченията в началото на май с надежда да се върне към нормалност до края на юни, но четвъртата по големина икономика в еврозоната, която е силно зависима от туризма, се очаква да се свие рязко тази година – с почти 9,5%, сочат данни на Европейската комисия.

Най-пострадалите райони от гледна точка на имотни продажби са Мадрид, Астуриас и Навара, които са отбелязали спад през март от съответно 30,8%, 26,4% и 26%.

След обявяването на извънредното положение Имотният регистър в Испания е обслужвал само неотложни случаи, където забавяне е можело да доведе до финансови или имуществени щети, като дори тогава е предоставял услуга само по имейл или телефон.

“Много е вероятно спадът през април да е по-сериозен от този през март, тъй като март се възползва от две седмици на нормалност“, коментира Анаис Лопес, директор на отдел комуникации във Fotocasa, втория по  големина имотен портал в Испания.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Офис пазарите в Азия: От наемни договори към членска такса