IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделките с жилища в Манхатън стават на все по-високи цени

Бумът на пазара от последните години изкривява цените и замаскира спада на трансакциите с по-евтини имоти

11:37 | 13.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Бумът на новопостроените луксозни апартаменти в Манхатън е изкривил цените на целия пазар на имоти в района и е замаскирал резкия спад на обема на трансакциите с по-ниска цена на жилищата през последните пет години, посочва се в проучване на консултантската компания CityRealty, цитирани от Ройтерс.

Броят на продажбите на апартаменти на цена над 10 млн. долара се удвоява от 2013 г. насам, като възстановяването на пазара след кризата се дължи изцяло на разместване на пластовете, посочва се в доклада.

Броят на продадените жилища на стойност под 1 млн. долара се срива с 35% за същия период.

Супербогатите накланят цените на апартаментите в Манхатън, което отбелязва и драматична промяна в сравнение с предкризисния бум на строителството, коментира Габи Воршоуер, директор на изследователската дейност в CityRealty.

Преди кризата от 2007-2008 г. строителите изградиха рекорден брой нови жилищни единици в Манхатън. Цените им не са били по-високи от средните за съществуващите домове, посочва се в доклада.

През последните пет години обаче в Манхатън се вижда различен бум на строителството с акцент върху луксозните жилища. Цените на този тип имоти са по-високи. Поради това се свива делът на пазара на по-евтините жилища.

През 2013 г. са продадени 7 787 жилищни единици на стойност под 1 млн. долара на обща стойност 4,7 млрд. долара. Тази година се очаква да приключи с 5 040 сделки под 1 млн. долара на обща стойност 3,4 млрд. долара, сочат данните на компанията.

Същевременно средната продажна цена на всички жилища в Манхатън скача от 2007 г. насам с 61% до 2.2 млн. долара. Обемът на сделките все още е с 30% под върховата активност отпреди десетилетие. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още