Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Сделките с жилища в Манхатън стават на все по-високи цени

Бумът на пазара от последните години изкривява цените и замаскира спада на трансакциите с по-евтини имоти

Сделките с жилища в Манхатън стават на все по-високи цени

Снимка: Архив Ройтерс

Бумът на новопостроените луксозни апартаменти в Манхатън е изкривил цените на целия пазар на имоти в района и е замаскирал резкия спад на обема на трансакциите с по-ниска цена на жилищата през последните пет години, посочва се в проучване на консултантската компания CityRealty, цитирани от Ройтерс.

Броят на продажбите на апартаменти на цена над 10 млн. долара се удвоява от 2013 г. насам, като възстановяването на пазара след кризата се дължи изцяло на разместване на пластовете, посочва се в доклада.

Броят на продадените жилища на стойност под 1 млн. долара се срива с 35% за същия период.

Супербогатите накланят цените на апартаментите в Манхатън, което отбелязва и драматична промяна в сравнение с предкризисния бум на строителството, коментира Габи Воршоуер, директор на изследователската дейност в CityRealty.

Преди кризата от 2007-2008 г. строителите изградиха рекорден брой нови жилищни единици в Манхатън. Цените им не са били по-високи от средните за съществуващите домове, посочва се в доклада.

През последните пет години обаче в Манхатън се вижда различен бум на строителството с акцент върху луксозните жилища. Цените на този тип имоти са по-високи. Поради това се свива делът на пазара на по-евтините жилища.

През 2013 г. са продадени 7 787 жилищни единици на стойност под 1 млн. долара на обща стойност 4,7 млрд. долара. Тази година се очаква да приключи с 5 040 сделки под 1 млн. долара на обща стойност 3,4 млрд. долара, сочат данните на компанията.

Същевременно средната продажна цена на всички жилища в Манхатън скача от 2007 г. насам с 61% до 2.2 млн. долара. Обемът на сделките все още е с 30% под върховата активност отпреди десетилетие. 

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова
Още по темата: По света имоти в Ню Йорк

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Ръстът на офертните цени на британските жилища се забави до 10-годишно дъно