Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Шанхай налага по-строги правила за имотния пазар

Сделките с нови и стари жилища в града достигнаха близо 4-годишен връх през 2020 г.

Шанхай налага по-строги правила за имотния пазар

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китайският финансов център Шанхай ще наложи по-тежки регулации на имотния си пазар от петък в отговор на нажежаването на пазара на жилищни имоти в града, предава Ройтерс.

Новите правила целят да стабилизират цените на терените и на имотите, да увеличат предлагането на жилища и да засилят наблюдението на пазара, съобщи жилищният регулатор в Шанхай в комюнике.

Търговските банки ще бъдат посъветвани да контролират стриктно растежа на кредитите за физически лица, да избягват внезапен скок на кредитирането и да предотвратят вливането на други кредити, като потребителски заеми и заеми за бизнеса, на пазара на недвижими имоти, допълни регулаторът.

Още по темата
Правилата определят и по-строга квота за броя на жилищата, които определени групи от хора могат да купуват, и увеличават прага за освобождаване от ДДС на сделки с жилищни имоти.

По-строгите регулации, първите, които най-големите китайски градове налагат тази година, се очаква да успокоят пазара до известна степен и да насочат пазарните очаквания, коментира Лу Уънси, анализатор в имотната агенция Centaline.
Още ограничения може да бъдат наложени в идните месеци, ако пазарът се нажежи „ирационално“.

Имотният пазар в Шанхай регистрира ръст през 2020 г., стимулиран от притока на хора и евтините кредити. Обемът от трансакции с нови и стари жилища в града миналата година достигна близо четиригодишен връх, сочат данни на консултантската компания в областта на недвижимите имоти E-House.

Колебанията на цените на жилищата в най-големите градове може да имат последици и в други градове, стимулирайки пазарни балони и финансови рискове, съобщава държавното издание Economic Daily и призовава местните власти да вземат мерки.

„Местните власти не трябва да разхлабват имотните си политики заради засилването на коронавирусната епидемия и забавянето в краткосрочен план на икономическия растеж“, пише изданието.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Защо жилищни проекти в Стокхолм от 30-те години са толкова търсени днес